Obavijesti

News

Komentari 44

Žena ga varala, nakon 2 godine saznao da dijete nije njegovo. Ipak, alimentaciju mora plaćati

Žena ga  varala, nakon 2  godine saznao da dijete nije njegovo. Ipak, alimentaciju mora plaćati

Finski sud odlučio je da muškarac iz Espoa mora plaćati alimentaciju za dijete koje biološki nije njegovo. Dok je bio u braku sa svojom sad već bivšom suprugom ona je ostala trudna s drugim muškarcem i rodila

VIDEO

Helsinški prizivni sud odlučio je podržati presudu koju je okružni sud izrekao da muškarac, iako nije otac djetetu kojeg je dobio u braku, mora plaćati alimentaciju. 

Naime, Fincu iz Espoa supruga je rodila dijete 2014. godine, ali tek dvije godine kasnije on je saznao da nije biološki otac djeteta.

Par se razveo, a muškarac je tražio da mu se ukinu obveze očinstva,  izvijestile su novine Helsingin Sanomat.

Prekasno je podnio zahtjev

No, sud se nije s tim složio. Kazali su da je nekoliko mjeseci prekasno podnio zahtjev za ukidanje obveze očinstva. Prema finskom zakonu, muškarci imaju rok do dvije godine da se odreknu očinstva djeteta koje nije njihovo, a rođeno je u braku.

Rok se može produžiti, ali samo u iznimnim slučajevima.

Muškarac je tvrdio da je to saznao tek kasnije i da je bio šokiran razvodom i emocionalno shrvan zbog otkrića, ali sud te razloge nije smatrao dovoljno značajnima.

Bivši muž joj duguje 20.000 kn alimentacije, sud mu oprašta?
Bivši muž joj duguje 20.000 kn alimentacije, sud mu oprašta?

I premda je utvrđeno da on sigurno nije biološki  otac, jer je DNA analiza koju je provelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi potvrdila da s 99,99 posto sigurnosti otac netko drugi, on prema sudskoj presudi alimentaciju od 308 eura mjesečno mora plaćati do djetetove punoljetnosti 2032. godine.

Majka djeteta tužila je, naime, svog bivšeg supruga zbog alimentacije, a sud je presudio u njenu korist. 

Slučaj je izazvao galamu na društvenim mrežama, a mnogi Finci smatraju da je presuda nepravedna, priklonivši se čovjeku i tražeći obranu ljudskih prava.

Ne žele priznati dijete pa oba blizanca plaćaju alimentaciju
Ne žele priznati dijete pa oba blizanca plaćaju alimentaciju

Finska je kao zemlja poznata u podržavanju i promicanju jednakosti i ženskih prava. Nadalje, ponosi se time što je pionir ravnopravnosti spolova, jer je postala prva država koja je ženama dodijelila puna politička prava 1906. godine, dok je još bila dio Ruskog carstva kao Veliko vojvodstvo Finsko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa