Obavijesti

News

Komentari 21

Majka blizanaca s cerebralnom paralizom spasila djevojčicu od utapanja: 'Oprala me panika'

Majka blizanaca s cerebralnom paralizom spasila djevojčicu od utapanja: 'Oprala me panika'

Majka dvojice sinova koji boluju od cerebralne paralize u Sloveniji je spasila curicu koja se utapala. Kaže kako joj je jedino bilo važno da djevojčica preživi i da joj netko što prije pruži potrebnu pomoć

VIDEO

Djevojčica (4,5) nepomično je ležala na dnu bazena u Termama Snovik, nedaleko od Ljubljane, kad ju je primijetila Darja Strazberger. Nije previše razmišljala, odmah je reagirala, izvukla je iz vode i potražila pomoć. Priskočili su i spasioci te je djevojčica sad stabilno.

- Bilo je pitanje sekundi. Kad sam je izvadila iz bazena i kad su je počeli oživljavati, glava joj je bila potpuno ljubičasta, a lice tamnoplavo. Nije pokazivala znakove života, nije disala i srce joj nije kucalo - ispričala nam je hrabra Darja.

Njeni sinovi boluju od cerebralne paralize. Blizanci Anže i Enej, kaže, ne hodaju. Ispričala nam je kako je u nedjelju, 30. travnja, bila u toplicama jer im topla voda pomaže. Zbog njih je, kaže, i posebno pažljiva prema okolini. U početku je mislila da se djevojčica igra, roni za igračkama, kao što to djeca često rade, ali je onda primijetila da se djevojčica ne miče.

- Nešto me je dva, tri puta vuklo u taj dio bazena. Sve mi je bilo nekako čudno, onda sam je lagano podignula nogom i vidjela da ne reagira. Nisam dalje razmišljala, prebacila sam je preko ramena i odnijela do ruba bazena. Dotad sam bila smirena, a onda sam se uspaničarila i počela tresti, vikala sam da mi treba pomoć. Jednostavno sam se osjećala nemoćno - ispričala je Darja.

Kaže kako joj je jedino bilo važno da djevojčica preživi i da joj netko što prije pruži potrebnu pomoć. Sad je već mirnija, nakon cijelog događaja je bila pod šokom. Njen muž Matjaž je, dok je ona pomagala djevojčici, pazio na njihove sinove.

Sedmogodišnje dijete se utopilo u slovenskim toplicama, pola sata su ga pokušavali oživjeti
Sedmogodišnje dijete se utopilo u slovenskim toplicama, pola sata su ga pokušavali oživjeti

Darja je sa spasiocima termi i posjetiteljima pružila prvu pomoć djevojčici. Prevezena je u UKC Ljubljana. Iz policije su javili da je stanje stabilno, ali da ostaje na liječenju. Obitelj djevojčice živi u Italiji, a u termama su bili s još dvoje djece. Kako nam je ispričao Matjaž, njemu je jedino bilo čudno što djeca nisu nosila narukvice za plivanje i da bi roditelji uvijek morali biti na oprezu jer je dovoljna sekunda da se nešto dogodi. Djeca su bila u dubokom bazenu za odrasle, u kojemu je Darja i spasila djevojčicu od utapanja.

- Nema garancije da se djeci, ako je puno ljudi u bazenu, ništa ne može dogoditi. Moramo biti oprezni cijelo vrijeme, kontrolirati što se događa u bazenu. Smrt može biti samo trenutak daleko, ovdje su u pitanju sekunde - rekla je Darja za 24ur.

Obitelj Strazberger je inače tri godine živjela u Zagrebu, za koji ih vežu lijepe uspomene.

U bolnici 19 ljudi, šef Tuheljskih kaže: Dostavljač je greškom ulio kiselinu, došlo je do reakcije
U bolnici 19 ljudi, šef Tuheljskih kaže: Dostavljač je greškom ulio kiselinu, došlo je do reakcije

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Sloveniji, utapanje je drugi najčešći uzrok smrti djece predškolske dobi. Prije samo tri mjeseca se u Termama Ptuj, stotinjak kilometara istočnije, na rođendanskoj zabavi, prilikom spuštanja s tobogana utopio sedmogodišnjak. Iako su izjavili da su i tad bile prisutne sve potrebne službe, slučaj je, nažalost, imao puno gori epilog od onoga u nedjelju.

Darji se na brzoj reakciji zahvalila i direktorica Termi Snovik, Katarina Hribar, opisujući događaj koji je, nasreću, dobro završio.

- Djevojčica je popila vodu i pala na dno bazena. Primijetila ju je naša gošća i povukla na rub bazena. Naš spasilac, stručno osposobljen, odmah je počeo sa zahvatom oživljavanja i stabilizirao djevojčicu uz pomoć vatrogasaca PGD-a Srednja vas i PGD-a Kamnik do dolaska hitne medicinske pomoći - ispričala je u emisiji “Svet”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe