Obavijesti

News

Komentari 0

Žene i mediji na Fažana media festu: "Nasilje se relatvizira, a trpe ga i novinarke"

Žene i mediji na Fažana media festu: "Nasilje se relatvizira, a trpe ga i novinarke"
5

Ovogodišnja tema festivala bila je “Žene i mediji”, a u šest dana festivalskog programa o njoj se iz različitih perspektiva diskutiralo kroz 12 rasprava i predavanja

VIDEO

Tradicionalne prezentacije žena u medijima uključujući seksizam i mizoginiju i dalje su dominantne dok se nastavlja relativizacija nasilja prema ženama i narativ u kojem se okrivljuje žrtva. Senzacionalistički naslovi, iznošenje grafičkih detalja nasilja kao i otkrivanje osobnih podataka žrtve problemi su neprofesionalnog izvještavanja koji često dovode i do ponovne viktimizacije žrtava.

'Razmišlja se o klikovima, a ne o ženama'

- Narativi koji su ustaljeni u medijima počinju od onog jednostavnog seksizma, ali mnogi često postanu i opasni. Mediji ciljaju na klikove i senzaciju ne razmišljajući o ženama i posljedicama koje bi one mogle imati. Zato i imamo negativne trendove diljem Balkana - upozorava Ivana Jelača sa Instituta za medije različitosti Zapadni Balkan.

O ovim, ali i brojnim drugim problemima, progovorile su poznate novinarke i medijske stručnjakinje kao i njihovi muški kolege iz raznih zemalja na 4. Fažana Media Festu, međunarodnom multimedijalnom novinarskom festivalu. Ovogodišnja tema bila je “Žene i mediji”, a u šest dana festivalskog programa o njoj se iz različitih perspektiva diskutiralo kroz 12 rasprava i predavanja. Uz predavanja prikazana su i četiri dokumentarna filma, četiri glazbene večeri, tri izložbe, održane dvije radionice i jedan ulični performans.

'Novinarke se i dalje diskriminira po izgledu umjesto da ih se bira po kvaliteti'

Teme koje su obuhvaćene polaze od radnog položaja žena koje su zaposlene u medijima, preko novinarki koje su obilježile povijest profesije do agresije prema novinarkama, ali i sudbinama žena čije su živote uništili mediji.

- I dalje se događa da pred kamere biraju i stavljaju žene s lijepim licem ne mareći imaju li one kakvu kvalitetu kao novinarke. Znam i nekoliko kolegica koje su sjajne novinarke, ali ih neće staviti pred tu kameru jer po nekim ustaljenim standardima nisu dovoljno lijepe. Ovime se šalje kriva poruka. Novinarke bi trebale biti prihvaćene zbog svoje odlučnosti i talenta, a ne lijepog lica - poručila je novinarka Eldira Gjoni.

Institucije nasilje ne shvaćaju dovoljno ozbiljno

Na isti problem upozoravaju i ostale kolegice, ali i na sve izraženiji problem nasilja. Živimo u zemljama siromašnih institucija koje ne rade svoj posao, a nasilje se iz stvarnog života sve više prebacilo na onaj virtualni koji institucije dodatno ne shvaćaju ozbiljno. Nošene teretom iskustva upravo o izostanku reakcije progovorile su novinarke Vanja Stokić, Serbeze Haixhiaj i Nataša Kovačev u istoimenome kratkom dokumentarnom filmu koji je u petak premijerno prikazan na festivalu.

Uskoro počinje četvrti Fažana Media Festival. Program je posvećen ženama i medijima
Uskoro počinje četvrti Fažana Media Festival. Program je posvećen ženama i medijima

- Svaki put kada na Facebook-u objavim post o migrantima uvijek dobijem veliki broj komentara uključujući i prijetnje smrću. Kada bi prijavila takve prijetnje, policija me najčešće ne bi shvaćala ozbiljno te na njih ne bi reagirali - govori Vanja Stokić, novinarka iz Bosne i Hercegovine.

Iskustva dijele i druge protagonistice. Od upornih odlaska na policiju koja je kažu najkritičnija, sudova koji prijetnje odbacuju pod izlikom osobnog mišljenja do manjka solidarnosti kolega.

Fažana Media Fest ponudio je zavidan program unatoč koroni
Fažana Media Fest ponudio je zavidan program unatoč koroni

Potrebna je solidarnost u struci

U pokušajima da se zaštite često se osjećaju usamljeno pa tako apeliraju na veću solidarnost kolega i struke. Ipak, boje se kako se problem nasilja ne bi riješio svakodnevnim izvještavanjem o istom jer bi u očima javnosti postao nešto normalno i uobičajeno. Već e sada stvorio narativ da su prijetnje i nasilje koje trpe jednostavno dio posla. Ipak, kroz ovaj festival možemo vidjeti da solidarnosti ne manjka te da se sve više novinara udružuje u organizacije poput Mreže novinarki Crne Gore i sličnih koje će osim solidarnosti pružiti i pomoć kod prijavljivanja nasilja.

Predstavljena satirična emisija 24 minuta sa Zoranom Kesićem
Predstavljena satirična emisija 24 minuta sa Zoranom Kesićem

Priče koje su iznijele sudionice festivala nisu jednostavne za slušati te nose iskustva koja su nekad ostavila i gorak okus u ustima, ali sve ih to nije obeshrabrilo već ponukalo da nastave sa poslom. Iako bi ove negativne strane mogle obeshrabriti one zapravo inspiriraju odlučnošću da se unatoč svemu ne povuku već nastoje graditi put za mlade generacije novinarki i novinara. Kako su i poručile ove hrabre protagonistice iz filma javni interes naš je prioritet, a strast za poslom tjera nas naprijed.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu