Obavijesti

News

Komentari 139

Žene koje žive kao muškarci: Zaklete su djevice i nose hlače

Žene koje žive kao muškarci: Zaklete su djevice i nose hlače
2

Prema Kanun tradiciji, ženama je bilo dovoljno umjesto suknja nositi hlače da ih se smatra muškarcima. Svi im se obraćaju u muškom rodu, a one se brinu za obitelj

VIDEO

U Albaniji žive žene koje prisežu na djevičanstvo i u skladu s kodeksom koji se zove Kanun žive kao muškarci.

Prema Kanun tradiciji, obiteljsko bogatstvo uvijek nasljeđuju muškarci, a žena se nakon udaje seli u suprugovu kuću. Brakovi se dogovaraju u vrlo mladoj dobi pa čak i odmah nakon rođenja, a uloga žene je svedena na brigu o djeci i održavanje kuće. Život žene vrijedi pola muškarčevog, a haljina je bitna za razlikovanje spolova. Tako muškarci nose hlače, kape i ručne satove, dok su žene odjevene u suknje, te nose marame i pregače. Iako to nije toliko čudno, kvaka je u činjenici da žena može odabrati da u društvu postane muškarac, a dovoljno je da se tako odijeva. Albanka koja se oblači poput muškarca je muškarac.

Oblače se, ponašaju, hodaju i pričaju kao muškarci

Proces postajanja muškarcem je vrlo jednostavan. Sve što žena treba napraviti je zavjetovati se prema zakonu Kanuna da postaje muškarac. Nakon zavjeta mora se oblačiti, ponašati, pričati, hodati i raditi kao muškarac. U celibatu mora živjeti cijeli život, a obraćaju joj se u muškom rodu. Preuzima i ulogu glave obitelji te važne dužnosti kao što su nadgledanje obiteljskog bogatstva, obrana obitelji u krvnim osvetama i primanje gostiju. Iako se sve možda čini kao velika žrtva, za žene u Albaniji ovo je prilika da žive slobodnije. 

Postoji nekoliko uvjeta koji moraju biti ispunjeni prije nego žena dobije dopuštenje da postane muškarac. Na ovaj potez žene se odlučuju ili kako bi izbjegle dogovoreni brak ili na zahtjev obitelji ako nema muškog nasljednika. Rijetke su one koje postaju muškarci samo jer im je ovaj način života ugodniji. 

'Prije su žene bile jednake životinjama, ali danas...'

Jedna od takvih je Lule koja je odlučila postati muškarac kada je imala 19 godina iako ima brata. Danas je odgovorna za deseteročlano kućanstvo. Obitelj joj se obraća u muškom rodu. Ošišana je na kratko, nosi hlače i ručni sat. Ukoliko dođe do krvne osvete tretirat će ju kao bilo kojeg muškarca u obitelji, ali to je mala cijena koju mora platiti u zamjenu za temeljna prava i slobode.

Pashe Keqi (78) gotovo se ni ne sjeća da je nekad bila žena, a tvrdi da su se vremena promijenila. Kad je ona odlučila postati muškarac prije 60 godina na žene i životinje se gledalo jednako, tvrdi, dok danas žene u Albaniji imaju jednaka prava kao muškarci i čak su i moćnije, pa bi danas bilo zabavno biti žena, piše Oddity Central.

Odjevena u vrećaste hlače, s nogama prekriženim poput muškarca kaže da bi sigurno odabrala ženstvenost da je rođena u sadašnje vrijeme. Ritual promjene spola nekad je bio puno popularniji, ali danas, kada su prava žena veća, djevojke većinom ne žele biti dečki. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...