News

Komentari 11

Žene u Egiptu često odlaze na rekonstrukciju himena kako bi izbjegle sramoćenja i - ubojstvo

Žene u Egiptu često odlaze na rekonstrukciju himena kako bi izbjegle sramoćenja i - ubojstvo

U konzervativnim društvima kao što je Egipat, "netaknuti" himen važna je potvrda djevičanstva. Mladenke uništeni himen može dovesti do sramoćenja unutar njene ili mladićeve obitelji

Ginekologinja koji nudi operacije rekonstrukcije himena ženama u ruralnom Egiptu kaže da na taj način spašava živote, iako svoje zahvate diskretno reklamira kao uslugu "zdravlja i ljepote".

U konzervativnim društvima kao što je Egipat, "netaknuti" himen važna je potvrda djevičanstva. Mladenke uništeni himen može dovesti do sramoćenja unutar njene ili mladićeve obitelji. U najgorim slučajevima može potaknuti takozvana ubojstva iz časti koja obično počine rođaci žrtava.

"Ovo je naša liječnička dužnost - zaštititi djevojke od ubojstava i društvene stigme kojoj su izložene zbog himena", rekla je ginekologinja Layla koja je koristila pseudonim kako bi mogla slobodno govoriti o svom radu.

Kirurški popravak ili rekonstrukcija himena - poznat kao himenoplastika - legalan je u Egiptu, ali za većinu nepriuštiv, košta i do 20.000 egipatskih funti (8500 kuna), otprilike dvostruko više od prosječne mjesečne plaće.

Za žene u ruralnim područjima kao što je gornji Egipat, gdje su stavovi obično ultrakonzervativni, pristup postupku je još teži.

Zdravstvene usluge su ograničene i malo žena ima sredstava za plaćanje operacije. Layla redovito putuje u daleke egipatske provincije kako bi obavila himenoplastiku za otprilike trećinu uobičajene cijene.

"Na svojoj (Facebook) stranici objavljujem da idem u određenu pokrajinu određenog dana... ljudi rezerviraju termin, a ja radim operacije u njihovom domu", rekla je.

"Postoje djevojke koje ne mogu pronaći liječnike u gornjem Egiptu, a o ovoj temi je vrlo teško govoriti ili podići svijest tamo jer je to vrlo konzervativno društvo", rekla je telefonom zakladi Thomson Reuters.

U posljednjih devet godina, kaže, obavila je oko 1500 operacija, od čega je oko trećinu napravila besplatno za posebno ugrožene žene.

Egipatsko ministarstvo zdravlja i Nacionalno vijeće za žene, koji nemaju podatke o himenoplastikama ili ubojstvima iz časti, odbili su dati komentar.

Grupe za ljudska prava kažu da na Bliskom istoku i u južnoj Aziji svake godine ubiju tisuće žena i djevojaka članovi obitelji ljuti zbog percipirane povrede njihove "časti", prenosi Reuters.

Najčitaniji članci