News

Komentari 31

Žene vladarice: Osvojile sedam gradova i jednu županiju, a na izborima ih se natjecalo čak 111

Žene vladarice: Osvojile sedam gradova i jednu županiju, a na izborima ih se natjecalo čak 111

U prvom krugu svoju poziciju su potvrdile i čelnice Komiže, Pakraca, Supetra i Zlatara, kojima će upravljati Tonka Ivčević (SDP), Anamarija Blažević (HDZ), Ivana Marković (SDP) i Auguštan-Pentek (SDP)

Lokalni izbori iznijeli su veći broj žena. Ove godine bilo ih je 111 što je za 21 više nego 2017., a već u prvom krugu pobjedu su odnijele dosadašnje gradonačelnice Komiže, Pakraca, Supetra i Zlatara te nove gradonačelnice Pleternice, Korčule i Slunja.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrana u stožerima

Tako je Antonija Jozić (HDZ) iz Pleternice svoju političku karijeru nastaviti kao požeško-slavonska županica. S druge strane dosadašnja HDZ-ova vodička gradonačelnica Nelka Tomić vratit će se svojoj struci, ginekologiji dok je Kristinu Križanac (HDZ), zbog političke borbe u Sinju, odustala od nove borbe za čelno mjesto tog grada.

U prvom krugu izbora svoju poziciju su potvrdile i čelnice Komiže, Pakraca, Supetra i Zlatara, kojima će ostati upravljati Tonka Ivčević (SDP), Anamarija Blažević (HDZ), Ivana Marković (SDP) i Jasenka Auguštan-Pentek (SDP). Nove gradonačelnice dobili su Korčula, gdje je pobijedila Nika Silić-Maroević (SDP), Pleternica koju će voditi Marija Šarić (HDZ) i Slunj s Mirjanom Puškarić (HDZ).

- Još jednom zahvaljujem svima koji su izašli na izbore, a posebno veliko hvala onima koji su mi dali povjerenje za novi mandat. Izbori su sad već iza nas, a u izazovnim okolnostima u kojima danas živimo zajedništvo nam je potrebno više nego ikad te pozivam sve sudionike izbora kao i izabrane vijećnike da zajednički radimo u interesu našeg grada. Svim svojim sugrađanima, kao i uvijek, stojim na raspolaganju - poručila je gradonačelnica Marković.

Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže pobjedom na ovim lokalnim izborima osvojila je svoj peti mandat, a inače je prva gradonačelnica Komiže u povijesti te prva žena na čelu nekog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Pobjeda u prvom krugu je veliko priznanje i povjerenje, ali i odgovornost i obveza da budem još bolja i da dam sebe u potpunosti kako bi nam svima bilo bolje. Komiža to zaslužuje. Uvijek ću se, kao i do sada pravedno boriti za vrijednosti, projekte i aktivnosti koje će naš grad i svako naše naselja učiniti boljim mjestom za život. Podržavam i pohvaljujem uključenje mladih ljudi u politiku i čestitam im na razini komunikacije koju su vodili u ovoj kampanji. Bez obzira na naše različitosti, kvalitetan i normalan dijalog nema stranački predznak i nadam se da možemo zajedno raditi za dobrobit svih generacija. Na kraju pozivam vas svih da budete aktivni sudionici u radu grada, da zajedno kreiramo budućnost naše Komiže i nas samih - poručila je gradonačelnica Komiže na svojoj Facebook stranici.

Osim njih, pobjedu je osigurala i Irene Franković (IDS), koja će naredne četiri godine voditi općinu Sveta Nedelja u Istarskoj županiji. Borba za pobjedu predstoji kandidatkinji IDS-a za gradonačelnicu Pule, Eleni Puh Belci te kandidatkinji platforme Možemo! Suzani Jašić. Za čelnu poziciju Iloka snage će odmjeriti dvije žene Marina Budimir (nezavisna) te HDZ-ova Renata Banožić.

Isti scenarij predstoji i gradu Sisku gdje će u ring za drugi krug ući SDP-ova dosadašnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te izazivačica iz redova HDZ-a Željka Josić. U prvom krugu pobjedu je iznjedrila i Branka Bakšić Mitić, koja je pobijedila SDSS-ovu kandidatkinju Bojanu Matijević i tako ostala dogradonačelnice Gline. Za čelno mjesto Karlovačke županije u drugi krug ulazi i HDZ-ova Martina Furdek-Hajdin, koja će izmjeriti snage s kolegom iz SDP-a.

Najčitaniji članci