Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
89 komentara

Žestoko iz HNS-a: Ako Plenki ne poveća plaće, past će Vlada

HNS-ovci su iznimno ljuti na HDZ i njihovo ponašanje. Kažu da ih premijer nije primio pet mjeseci, da se inati s učiteljima dok novac odlazi na spas državnih tvrtki: Bez većih plaća učiteljima, Plenković neće biti premijer

Foto: PIXSELL
89 komentara

- Nismo mi postavili nikakav ultimatum nego nas je Andrej Plenković doveo pred zid. Pet mjeseci tražimo sastanak oko plaća učiteljima i on nas je odbijao primiti i poručivao da će sve biti u redu. Od početka se zna da reforma školstva znači i povećanje plaća za učitelje, a oni su izbacili Blaženku Divjak iz skupine za pregovore i onda su odbili sindikalne zahtjeve bez našeg znanja  -kaže nam sugovornik iz HNS-a.

Oni i dalje čekaju sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i vjeruju da će povećanje plaća ući u proračun. Podsjetimo, uz povećanje plaća učiteljima od dva posto sada, treba osigurati još četiri posto po zahtjevu sindikata i HNS-a. Vlada je nudila tek dva posto, ali od lipnja 2020.

- Ili će ta povišica ući u proračun ili će Vlada izgubiti većinu, ići ćemo na izbore, a Plenković neće više biti premijer - kaže nam taj sugovornik rezolutno uz poruku da oni sigurno neće odustati.

Bez HNS-a, većina bi pala na minimalnih 76 zastupnika, ali taj sugovornik podsjeća da već i Milan Bandić traži također ispunjenje zahtjeva sindikata, a kaže i da će sigurno SDSS biti na toj liniji jer je Milorad Pupovac već jučer rekao da mu je neshvatljivo da se spustio PDV i tako se pogodovalo trgovcima, a da sada nema za plaće učitelja. HNS je inače čuvao leđa Pupovcu kada je on bio na vjetrometini, pa ako SDSS stane sada uz njih, vladajuće većine nema jer oni imaju tri zastupnika.

Naš sugovornik podsjeća i da je samo u zadnje vrijeme osigurano povećanje plaća u zdravstvu, za Croatia Airlines odlazi 250 milijuna kuna, za 3.maj 150 milijuna, za preuređenje i obnovu Banskih dvora 60 milijuna kuna. A sada nema ukupno 360 milijuna za plaće učitelja.

- Pa premijer je povećao koeficijente za sve u Ministarstvu vanjskih poslova zbog povećanog opsega posla i priprema za presjedanje EU, a učitelji imaju povećan opseg posla i za njih nema novca?! Slažemo se da je medicinskim sestrama trebalo povećati plaće, ali s druge strane, ministar Kujundžić nije napravio ništa od reformi. Unatoč brojnim opstrukcijama,  Divjak i mi smo proveli reformu obrazovanja za koju je 85 posto novca došlo iz EU fondova i sada se premijer inati na plaćama učitelja. To je stvarno neshvatljivo - zaključuje.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message