Obavijesti

News

Židovi u petak navečer slave Roš Hašanu, svoju Novu godinu

Židovi u petak navečer slave Roš Hašanu, svoju Novu godinu

U petak, 15. rujna, počinje obilježavanje židovske Nove godine, Roš Hašane, a time započinje i period Visokih blagdana tijekom kojih se pečati sudbina svakog čovjeka za nadolazeću godinu

VIDEO

Židovi diljem svijeta ovih se dana pripremaju za dvodnevno obilježavanje Roš Hašane, židovske Nove godine. Ravnajući se prema kalendaru temeljenom na lunarnim ciklusima, novu će godinu proslaviti u petak navečer (15. rujna po gregorijanskom kalendaru). Sa zalaskom sunca nastupit će prvi dan židovskog mjeseca tišrei te njime započeti nova, 5784. godina. Čestitkom „Šana tova umetuka“, poželjet će jedni drugima dobru i slatku godinu.

Odlučivanje o sudbini u sljedećoj godini

Roš Hašana priziva u sjećanje stvaranje svijeta, posebno šesti dan kada je Bog stvorio Adama i Evu. U prijevodu s hebrejskog jezika, Roš Hašana znači „glava godine“. I baš kao što glava upravlja tijelom, tako se vjeruje da će aktivnosti na Roš Hašanu značajno utjecati na cijelu godinu. U prigodnim novogodišnjim molitvama čita se kako na taj dan svi stanovnici svijeta prolaze ispred Boga, a na nebeskom se dvoru određuje „tko će živjeti, a tko će umrijeti… tko će osiromašiti, a tko će se obogatiti; tko će pasti, a tko će ustati“.

Drugim riječima, Bog se na ovaj dan prisjeća svih svojih kreacija te odlučuje o njihovoj sudbini u sljedećoj godini; ta će sudbina definitivno biti zapečaćena 10 dana kasnije, na Jom Kipur, najveći židovski blagdan. Zato u molitvama Roš Hašanu nazivaju i Danom sjećanja (Jom Hazikaron), kao i Danom suđenja (Jom Hadin). Zajedno s Jom Kipurom, dio je Jaim Nora’im, odnosno Dana strahopoštovanja ili takozvanih Visokih blagdana.

Zvuk ovnujskog roga

U središtu obilježavanja Roš Hašane je zvuk šofara, ovnujskog roga, koji se može čuti tijekom oba dana blagdana, a svaki bi ga Židov morao poslušati. Iznimka je ako se prvi dan poklapa sa Šabatom (Subotom), kao što je to slučaj i ove godine, pa se u šofar puše samo drugog dana.

Puhanje u šofar predstavlja trublje koje su se mogle čuti tijekom krunidbe kralja. Taj zvuk, koji pomalo podsjeća na tužni vapaj, ujedno služi i kao poziv vjernicima na pokajanje. Tu je i prisjećanje na još jedan događaj koji se je zbio na Roš Hašanu, na vezivanje Izaka - Abraham je tada dokazao svoju vjernost Bogu spremnošću da žrtvuje svoga sina. No nakon što ga je već zavezao za žrtvenik, Bog mu je poslao ovna koji je zauzeo Izakovo mjesto.

Ostali običaji na Roš Hašanu

Kao i tijekom Šabata te svakog velikog židovskog blagdana, žene i djevojke palit će svijeće svake večeri na Roš Hašanu uz odgovarajuće blagoslove. Druge večeri će se za paljenje svijeće poslužiti postojećim plamenom svijeće zapaljene dan ranije.

Prvog popodneva na Roš Hašanu (ako nije Šabat), običaj je da se ode do rijeke, jezera, mora ili neke druge prirodne vode te da se izvede takozvana tašlih ceremonija. Njome se simbolično grijesi bacaju u vodu i dočarava stih iz Tore „I Ti ćeš baciti njihove grijehe u dubine mora“.

Za blagdanskim stolom

Blagdanski su obroci također u znaku slatkog, a posebna uloga prve večeri pripada medu i jabukama. Točnije, prve se večeri kriške jabuka umaču u med uz odgovarajući blagoslov za dobru i slatku godinu. Na stolu će se naći i slatka okrugla hala, odnosno pleteni okrugli kruh često posut grožđicama, a koji će se također umakati u med.

Značajan simbol Roš Hašane je i šipak, nar. Pun slatkog zrnja, također predstavlja obilje slatkih želja u nadolazećoj godini, a posebno da zasluge svakoga budu brojne poput njegova zrnja. Tradicionalno se izbjegava orašasto voće, kao i kisela, žestoko začinjena jela, a osobito hren jer nitko ne želi gorku godinu.

Ostali jestivi simboli razlikuju se od zajednice do zajednice. Tako mnogi jedu dijelove riblje ili ovnujske glave, izražavajući time želju da „budemo glava, a ne rep.“ Često jelo je i cimes spravljen od slatke mrkve.

Druge noći blagdana ne jedu se jabuke, riblje glave, šipak i druga tradicionalna jela. No, prije nego što će se ritualno lomiti kruh i umakati u med, pojest će se neka voćka koja se te godine još nije našla na stolu, na primjer, grožđe.

Recept za jednostavan kolač od meda

I za kraj, donosimo recept za jednostavan i brz kolač s medom u kojem će svi ukućani uživati, neovisno o prigodi. Njegova priprema oduzet će vam otprilike sat vremena.

Sastojci:

· 3 jaja

· 1 1/3 šalice meda

· 1 1/2 šalice šećera

· 1 šalica jake crne kave

· 2 žličice praška za pecivo

· 3 žlice omekšalog margarina

· 1 žličica soda bikarbone

· 4 šalice brašna

· 1 žličica cimeta

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 170 ℃ (150℃ ako koristite ventilacijsku pećnicu). Duguljasti kalup za kolače namastite i pospite brašnom (napomena: u originalnom receptu koristi se kalup dimenzija 9x13 inča, što otprilike odgovara dimenzijama 23x33 cm. Kod nas takvih kalupa nema, pa pokušajte pronaći sličnu veličinu).

U velikoj zdjeli mikserom umutite jaja i med. Dodajte šećer, potom kavu u kojoj ste otopili prašak za pecivo, zatim i margarin, sodu bikarbonu, brašno i cimet te sve dobro promiješajte.

Homogenu smjesu izlijte u kalup i pecite 55 minuta do sat vremena.

Židovska zajednica Menora i rabin Pinchas Zaklos svima žele blagoslovljenu, sretnu i slatku Novu godinu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...