Obavijesti

News

Komentari 8

Zijah Sokolović otkriva detalje iz karijere, obiteljskog života...

Zijah Sokolović otkriva detalje iz karijere, obiteljskog života...
1

Glumac ovih dana igra maestralnu ulogu u predstavi “Pokojnik” na Malom Brijunu u kojoj svojom jedinstvenom scenskom pojavom publiku tjera na smijeh i suze

VIDEO

Zijah Sokolović (63), autor i redatelj, danas se to slobodno može reći, legendarnih predstava “Glumac... je glumac... je glumac...” i “CABAres CABArei” omiljen je među publikom gotovo puna tri desetljeća. Ovih dana igra maestralnu ulogu u predstavi “Pokojnik” na Malom Brijunu u kojoj svojom jedinstvenom scenskom pojavom publiku tjera na smijeh i suze. Čovjek bez dlake na jeziku svijetu, kaže, ima još mnogo toga reći…

Express: Kada govorimo o predstavi ‘Pokojnik’, govorimo li o svojevrsnoj važnosti izvođenja jer je Nušićev tekst aktualan možda danas više nego ikad?

Nušić u svom ‘Pokojniku’ traži da živom čovjeku vrati njegov izbrisani život, oduzeto imanje, uprljana čast, ukradena titula. Nije li to predstava o nama samima? Nismo li mi, ipak, živi ‘pokojnici’, koji samo dišu prljavštinu politike, smrad kapitala i smrdljivi znoj stranačkih zajapurenih članova u njihovu ‘biti ili ne biti?’ Dakle, to je realnost koja traje stotinama godina. Tako je potrebno da kazalište progovori o tom ciklusu, o tom trajanju, o tom ustrajavanju ljudskog zla.

Express: Nakon desetljeća provedenih u kazalištu, kao glumac, pisac, redatelj, profesor... Što je danas za vas osobno glumački izazov?

To je posljednji pokušaj da ‘živi’ čovjek pokuša, ne da promijeni svijet, ne da učini da bude ljepši nego da pokaže na užasnu realnost čovjekove pohlepe koja se jedino vidi iz prostora umjetnosti, prostora kazališta! Ako se glumac skloni ili nestane i ne bude se pojavljivao u ‘praznom prostoru’, vikao, plakao, smijao se, govorio, pjevao, onda će ‘praznim prostorom’ zavladati političari, bankari, vjerski službenici, poreznici, lopovi, prevaranti, budale, generali i primitivci kojima ćemo na kraju ‘popušiti’!

Express: Kako je počeo vaš glumački put?

Ako glumački put ima svoj početak, onda ima i kraj, a ja u to ne vjerujem! Samo znam da traje ‘sad’ i da je oduvijek ‘sad’, i zato se glumačka igra ne može ponoviti. Ja sam samo nastavio ono što je neki čovjek kao glumac, prije mene, održavao u trajanju.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa