Obavijesti

News

Komentari 58

Žive u strahu: Lisice ulaze u dvorišta kuća, ne boje se ljudi

Žive u strahu: Lisice ulaze u dvorišta kuća, ne boje se ljudi
5

'DIVLJE ŽIVOTINJE': Obitelj Borić sa zagrebačkih Gračana živi u strahu jer ih već dva mjeseca posjećuju lisice. Trče ulicom, ulaze u dvorišta, uopće se ne boje ljudi

VIDEO

Gledao sam u srijedu navečer televiziju i odjednom se moj pas počeo čudno ponašati. Lajao je i trčao do vrata terase. Nisam ga pustio jer je u dvorištu bila lisica, kaže Tihomir Borić (59).

Obitelj Borić već dva mjeseca živi u strahu jer su se u njihovoj ulici u zagrebačkim Gračanima pojavile lisice. Prvi susret s lisicom Tihomir je imao kad su radnici kod njega kopali temelje za potporni zid u dvorištu.

- Kad su počeli kopati, naišli su na mrtvu lisicu. Tada su je pokupili s Veterinarskog fakulteta te su je testirali je li bila bijesna. No još nisam dobio odgovor - kaže Tihomir.

Sin Fran je prije nekoliko dana u četiri sata naišao na čopor lisica na tramvajskoj stanici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pretrnuo je od straha. Iako je naša kuća udaljena minutu od tramvajske stanice, obišao je čopor od sedam lisica okolnim putem do doma - kaže Borić. 

Inače, u blizini njihova doma nalaze se i škola te vrtić, gdje prolaze djeca, a lisice ponekad izlaze i danju. Tvrdi kako su lisice u ulicu stigle zimi jer su se tada zavukle u jednu straćaru blizu kuće. Smatra da su se ondje zadržale jer ih neki ljudi hrane pa su se navikle. Još nisu nikoga napale, no ipak su to divlje životinje i nije mu svejedno kad ih vidi. Ipak, najviše je ogorčen na institucije.

- Zvali smo policiju, koja nas je proslijedila na lovce, a oni ne smiju pucati u naseljenome mjestu. Iz skloništa Dumovec su rekli da oni zbog toga ne izlaze na teren. Zar moraju nekoga napasti da bi se nešto poduzelo? - ogorčen je Tihomir. 

Dr. vet. med. Ingeborg Bata iz Centra za divlje životinje kaže da nije čudno što lisice dolaze. Riječ je o podsljemenskoj zoni u kojoj je Medvjednica, a tu je inače njihovo stanište.

- Nema mjesta panici jer moraju uloviti veliku količinu plijena, a ako je tamo puno miševa i štakora, vraćat će se bez obzira na to ostavlja li im netko hranu ili ne - kaže Bata.

Dodaje da su cijepljene pa je rizik od bjesnoće mali ili nikakav.

- Ne napadaju ljude. Samo ih se ne smije dirati ili ubijati u naseljenom području - rekla je Ingeborg Bata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora