Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
202 komentara

Koštali ih skandali: Najveći pad za Živi zid otkad su se pojavili

Konflikti s medijima i ostalim strankama, kao i afera s Pernarovom strankom Abeceda demokracije najviše su koštali Živi zid koji je prema CRO Demoskopu pao za tri posto u proteklih mjesec dana

Zagreb: Konferencija Živog zida ispred zgrade DORH-a
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
202 komentara

HDZ i dalje najbolje stoji prema najnovijem istraživanju CRO Demoskopa za RTL, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše je pao Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković.

HDZ je tako na 28,4 posto ispitanika što je nešto više od potpore u prosincu, ali manje od potpore na samom početku godine. SDP je nastavio svoj pad, koji je nešto sporiji, ali novo dno je na 15,8 posto. Kada bi smo ovaj rezultat usporedili s prošlogodišnjim u isto vrijeme - pali su više od 5 postotnih poena. No otprilike toliko kaska i Živi zid koji idalje ostaje treća snaga, ali se ozbiljnije udaljio od SDP-a.

Živi zid bilježi pad u odnosu na prošlomjesečno istraživanje od gotovo 3 posto. Ovaj međumjesečni pad ujedno je najveći pad na ljestvici, ali još važnije i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni. Konflikti s medijima i ostalim strankama, kao i afera s Pernarovom strankom Abeceda demokracije, za koju su dobili novac, zasigurno su na to utjecali.

Pad bilježi i Most, no značajno manje - sada je na 6,5 posto potpore. Svi ovi padovi, posebno Živog zida, mogli bi biti vezani s novom strankom Dalije Orešković. Stranka START tek je predstavljena i uživa nezanemarivih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS - sada je na 3,8 posto.

Raste potpora i Neovisnima za Hrvatsku koji su, kao i HSS, nešto porasli dok je stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sličnoj razini - tek 2 posto potpore. Zagrebački je gradonačelnik prošlog mjeseca ostao bez jednog zastupnika u Saboru, a iako najavljuje nove "žetončiće" građani to kroz potporu ne nagrađuju.

Kolinda najbolje stoji, Mrak Taritaš izgurala Milanovića

Foto: RTL

Više od petine ispitanika baš niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg, stoga nitko od političara nema veliku potporu. Ipak, najbolje stoji aktualna predsjednica koju 17,9 posto ispitanika smatra najpozitivnijom. Takvu sliku o premijeru Plenkoviću ima 10,5 posto građana, a oboje bilježe pad osobnog rejtinga u odnosu na početak godine. Rast bilježi Anka Mrak Taritaš koja se pozicionirala na treće mjesto s potporom od 6,5 posto te tako istisnula Zorana Milanovića koji također raste, ali manje. On je najpozitivniji za 5,7 posto građana.

Sličan postotak bira Daliju Orešković. Prošlog je mjeseca bila izuzetno aktivna, pa i ona bilježi rast. A baš kao što pada Živi zid, pada i potpora čelniku te stranke. Ivan Vilibor Sinčić prošlog je mjeseca bio treći izbor ispitanika, a sada je šesti. Pada i čelnik MOST-a Božo Petrov, a čak 21,4 posto baš nikog od političara ne vide kao najpozitivnijeg.

Plenković najnegativniji za 23 posto građana

Foto: RTL

Na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara predsjednik Vlade i dalje drži prvo mjesto, no ipak za nešto manji broj ispitanika u odnosu na prethodni mjesec. Da je Andrej Plenković najnegativniji političar u državi smatra gotovo četvrtina ispitanika - njih 23,1 posto. Na drugom je mjestu i dalje šef oporbe Davor Bernardić kojeg takvim vidi 11 posto građana. Oboje doduše stoje bolje nego prošlog mjeseca, ali zanemarivo. Milorad Pupovac i u siječnju je bio na trećem mjestu, ali ga u veljači još više građana negativno ocjenje. Ista je stvar i s Milanom Bandićem koji čak spominje mogućnost kandidature za Predsjedničke izbore, a gotovo 8 posto ispitanika baš njega vidi kao najvećeg negativca.

Ivana Pernara čak tri puta češće nego u siječnju građani ocjenjuju najnegativnijim. Tako je mislilo njih manje od 2 posto, a sada gotovo 6 posto. Liječnički savjeti oko vitamina C, napadi na medije i novinare, pogotovo novac koji dobiva njegova bivša stranka Abeceda demokracije, čime se bavi DORH, građani su mu očito zamjerili. Milan Kujundžić stoji nešto bolje, ali je i dalje u top deset najnegativnijih, baš kao i aktualna predsjednica. Da su svi političari negativni, stav je gotovo 11 posto ispitanika.

Trojka za Kolindu

Stabilnu trojku građani su dali predsjednici, navišu ocjenu očekivano su joj dali HDZ-ovi birači - vrlo dobar, a najnižu glasači stranke Pametno. Vlada se nešto približila trojci, ali i dalje je ukupna ocjena dovoljan dva, dok su događanja s prebjezima zastupnika, kao i svađe u Saboru na aktualcu, vjerojatno snizile ocjenu rada Sabora. Sabor sada bilježi najnižu ocjenu od početka mandata aktualnog saziva, a znamo da nikad rad parlamenta nije dobro kotirao kod građana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message