News

Komentari 58

'Živim u tri županije, pa za koga da ja glasam? Ne mogu odlučiti'

'Živim u tri županije, pa za koga da ja glasam? Ne mogu odlučiti'

AH, TI IZBORI Ana Bingula (85) iz naselja Rovci vodu plaća jednoj županiji, struju i telefon drugoj, a kuća joj je u trećoj. Od silnih obećanja nije znala koga odabrati

Noćima ne mogu spavati jer su bili izbori, a ja se do samoga kraja nisam odlučila kome ću dati glas. Listam novine, ne gasim radio i TV prijamnik i još nisam donijela konačnu odluku jer sam u jako delikatnoj situaciji, kaže nam Ana Bingula (85).

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Ona živi u naselju Rovci, na tromeđi županija.

- Moj je izbor, za razliku od vas koji ćete glasati samo u jednoj županiji, jako širok. Kuća mi je u Koprivničko-križevačkoj županiji, voda mi dolazi preko ceste iz Varaždinske županije, a vrt je s druge strane ceste u Zagrebačkoj županiji, kojoj plaćam struju i telefon. Znate li vi koliko je to ljudi u tri županije - pitala nas je nekoliko dana prije izbora baka Ana.

Ipak smo je zamolili da ubaci listić u jednu od tri ponuđene kutija. No dugo se dvoumila te je pitala iz koje je županije došla prva vijest da je korona pobijeđena? Nismo joj znali reći koja je županija s njezina područja prenijela vijest da je pandemija ponovno pred izborima ustuknula.

- Mnogi pričaju kako su im izbori dosadni i ne razumijem ih. Trebali bi se što češće održavati, jer kad se najave, korona pobjegne. Mislim da je to kod nas u Hrvatskoj najbolja zaštita - poručila je vesela baka koja živi sama. Onako više za sebe je rekla da bi Hrvatska, kad bi se barem jedan posto od silnih obećanja ispunio, bila raj na zemlji, ali tu svatko vuče na svoju stranu.

Živi od mirovine od 2200 kuna i dodatka koji joj stiže iz Njemačke u visini od 100 eura, jer je pokojni muž tamo radio više od 10 godina, ali nije cijelo vrijeme bio prijavljen. Korona dodatak nije dobila jer se još moraju proračunati njezina primanja. Suprug joj je umro 2010. godine, a godinu dana prije njega im je umro sin. Ima tri kćeri. Jedna živi na području Križevaca, druga u Zagrebu, a treća u Bosanskom Novom, u susjednoj Bosni i Hercegovini. S njom se najmanje vidi jer im je korona ograničila kretanje.

Žali se na reumu i kaže da ima šećer, ali da nekako “klima“. Nešto malo povrća proizvede u svojem vrtu koji smo pogledali i izgleda sjajno. Ni jedne travke. Sve je skupo. Smeće, a kaže da ga gotovo i nema, mjesečno plaća 50 kuna.

- Dopeljali su iz Križevaca ovu veliku kantu, kao da nas živi 20 u kući. Trebalo bi mi godinu dana da napunim kantu i onda bih po količini otpada trebala plaćati manje - priča vesela žena koja je svašta u životu prošla, ali je ostala na tromeđi županija.

Kaže nam da nitko brže od nje ne može iz jedne županije izaći, proći kroz drugu i završiti u trećoj. Na rastanku nam je rekla kako će u ponedjeljak poslije izbora odmah u trgovinu, jer s tom koronom se nikad ne zna, osim da se uvijek za izbore povuče.

Najčitaniji članci