News

Komentari 28

Živio na terminalu: Pakistanac napokon odletio nazad u Srbiju

Živio na terminalu: Pakistanac napokon odletio nazad u Srbiju

Na “ničijoj zemlji” Pakistanac se nalazio od subote, 2. veljače. Tog je dana zrakoplovom avioprijevoznika Air Serbia stigao iz Beograda u Zagreb. U utorak navečer napokon je krenuo nazad u Beograd

Jeo je u aerodromskoj menzi, gdje ga je vodila policija. Hranu i piće odmah je sam plaćao, a spavao je u prostoriji s ležajem u sklopu aerodroma, doznajemo.

Poput Toma Hanksa u filmu ‘Terminal’, koji zbog birokratske zavrzlame ostaje zatočen na aerodromu, a u domovinu se ne želi vratiti, državljanin Pakistana od prošle subote doslovno je spavao, jeo i obavljao higijenu u zagrebačkoj Zračnoj luci ‘Franjo Tuđman’ te je cijelo vrijeme bio pod budnim okom policije.

Na “ničijoj zemlji” Pakistanac se nalazio od subote, 2. veljače. Tog je dana zrakoplovom avioprijevoznika Air Serbia stigao iz Beograda u Zagreb.

Kako državljani trećih zemalja prilikom ulaska u Hrvatsku prolaze kontrole, granična policija odbijala mu je dopustiti ulazak u zemlju.

- Uvjeti ulaska državljana trećih zemalja propisani su člankom 6. Zakona o schengenskim granicama. U postupku obavljanja granične kontrole nad državljanima trećih zemalja obavlja se temeljita granična kontrola sukladno članku 8. spomenutog Zakona.

Nije tražio ni odvjetnika

Obavljenom graničnom kontrolom nad spomenutim državljaninom Pakistana utvrđeno je da nije opravdao svrhu i uvjete namjeravanog boravka u Republici Hrvatskoj, stoga mu je odbijen ulazak sukladno odredbama čl. 38. Zakona o strancima. Smješten je u prostoriju za INAD putnike, gdje se smještaju osobe kojima je odbijen ulazak do polijetanja zrakoplova za polaznu destinaciju. Državljanin Pakistana nije zatražio međunarodnu zaštitu niti je tražio pravnu pomoć - odgovorili su na naš upit iz zagrebačke policije. Iz Zračne luke “Franjo Tuđman” nisu mogli ništa komentirati jer je sve u ingerenciji policije.

Iz MUP-a Srbije tek su kratko poručili da “nisu u mogućnosti izaći ususret našem zahtjevu”, dok iz Air Serbia nisu poslali nikakav odgovor.

Odletio u Beograd

Pakistanac je, prema našim neslužbenim izvorima, koristio situaciju i policajce “vukao za nos”. Prema međunarodnim zakonima, Air Serbia je dužna osigurati njegov povratak. Pakistanac je prvo pristajao vratiti se određenim letom, oni nabave kartu, a kad se treba ukrcati na avion, iznenada bi se predomislio i odbio otići. Policija je imala ovlasti silom ga ukrcati na zrakoplov, no avioprijevoznik je u tom slučaju dužan osigurati zaštitare, što Air Serbia nije učinila.

- Nismo ga vidjeli niti smo znali da je ovdje - rekla je djelatnica kioska.

Iz MUP-a su nam potvrdili da je Pakistanac u utorak navečer ipak odlučio odletjeti natrag u Beograd

 

Najčitaniji članci