Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Živio u šest sustava: Najstariji Hrvat preminuo u 106. godini

Najstariji Hrvat Andrija Prlić preminuo je u svojem domu u Velikoj Kopanici. Andrija je rođen 1907. godine, a iza njega je ostalo 12 djece, 30 unuka i 35 praunučadi

Franjo Lepan/24sata
Foto: Franjo Lepan/24sata
49 komentara

Preminuo je najstariji Hrvat Andrija Prlić (106) iz Velike Kopanice nedaleko Slavonskog Broda. Unatoč godinama i iznenadnoj bolesti zbog koje je provelo nekoliko dana u slavonskobrodskoj bolnici u svom domu je ipak dočekao ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u kojoj je živio dva dana. 

Andrijin sin Jerko Prlić kaže kako im je otac posljednjih godina često znao reći da ne plaču kada on umre, nego da pjevaju jer se naživio.

- Uvijek je teško kada netko umre, ali mi smo se samo molili Bogu da se moj otac ne muči. Naše su molitve uslišane, bolest ga nije dugo držala. Otišao je dostojanstveno kao što je i živio. Za svojih 106 godina života nikada ni od koga ništa nije tražio, niti je što dobio - kaže Jerko Prlić. Iza najstarijeg Hrvata ostalo je dvanaestero djece, od kojih je jedno u međuvremenu umrlo, tridesetero unučadi i 35 praunučadi.

Živio je u pet država - Austrougarskoj, staroj Jugoslaviji, NDH, SFRJ, neovisnoj Hrvatskoj, a dočekao je i šestu - Europsku uniju. Oprezan i mudar kakav jest, o najnovijoj europskoj državi svojim je potomcima govorio: ''Ne vjerujem ja nikome, tek ćete vidjeti kako će nam biti!''. Andrija Prlić bit će sahranjen u četvrtak u 15 sati na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, gdje mu je pokopana i supruga.

Možda vas zanima i ovo:
Message