Obavijesti

News

Komentari 70

Život je jači: 'Moj tata preživio je dva infarkta i korona virus'

Život je jači: 'Moj tata preživio je dva infarkta i korona virus'

Splitski dragovoljac Slavko Alebić (63) uz pomoć liječnika i obitelji sad se oporavlja kod kuće nakon teške borbe

VIDEO

Sve teške dane, svu tu neizvjesnost ostavili smo iza nas. Gledamo naprijed, samo pozitivno. Oporavak nije gotov, ali moj otac je živ, a to je najvažnije.

Priča nam Hani Babić o nevjerojatnom spletu okolnosti i brojnim komplikacijama zbog kojih je njezin otac Slavko Alebić (63), dragovoljac Domovinskog rata iz Satrića kraj Sinja, proveo puna 62 dana u splitskoj bolnici. Tamo je stigao početkom rujna, zbog zatezanja u prsima, odnosno pod sumnjom u infarkt.

- Napravljena mu je koronarografija i tu je nastala prva komplikacija - pseudoaneurizma. Kako je moj otac prije 11 godina imao transplantaciju bubrega, kako su mi kasnije objasnili, njegove žile su slabije jer je bio na dijalizi. Napravljene su mu pretrage, a otkriveno je da su mu žile gotovo zatvorene pa je poslan na Kardiokirurgiju. Tad je nastao problem s mjestom uboda, što je zahtijevalo vaskularnu operaciju. Rana se inficirala.

Beroš ima koronu, oglasio se na 'fejsu' o aplikaciji: 'Odmah sam preko nje obavijestio kontakte'
Beroš ima koronu, oglasio se na 'fejsu' o aplikaciji: 'Odmah sam preko nje obavijestio kontakte'

Riječi ohrabrenja

Ali nije tu kraj. Čekajući zahvat, moj otac je dobio korona virus i prebačen je na Odjel za infektologiju na Križinama, gdje je opet imao infarkt - kaže Hani, koja je silno vezana uz svog ćalu, kako ga cijeli život zove.
Dok je njezin tata vodio bitku u bolnici, ona je smišljala načine kako da bude uz njega. Tako je čekala trenutak kad će ga s Firula prevesti u Križine kako bi ga vidjela, uputila mu riječi podrške.

- Stajala sam u grmlju i čekala. A onda sam počela vikati, nije me bilo briga tko je oko mene. Govorila sam mu: ‘Ćale, ostat ćeš živ! Jesi me čuo?! Uz tebe smo, preživio si rat pa ćeš i ovo!’. Sjećam se dobro te zadnje rečenice, ona je izašla iz srca... Moj otac je od prvog dana išao u rat, uzeo je pušku i otišao. Ja sam tad imala sedam godina. Sjećam se kako jednom nije došao, a ja sam otrčala u vojarnu tražiti ga. Jako smo povezani, strašni su nam svima bili ti dani dok je bio u bolnici, majka ga nije vidjela gotovo dva mjeseca, dok smo brat, sestra i ja nastojali naći način da mu se približimo, da mu damo snage da se ne preda - priča nam Hani, koja je znala lutati oko bolnice tražeći prozor sobe u kojoj joj leži otac.

- Bile su neke masline na koje sam se popela dok me sestra pridržavala. Vikala sam: ‘Ćale, jesi živ?!’. A on mi je uzvratio: ‘A jesam, živ sam!’. Svi su me gledali, a neka su gledali. Meni je samo bilo važno da sam blizu i da ga čujem – sa smiješkom se prisjeća Hani, kojoj je telefonski poziv bio najčešća veza s ocem.

- Po glasu mu znam je li dobro ili nije. Kad bih osjetila da nije dobro, sjela bih u auto i pravac bolnica. Ni sama ne znam koliko puta sam vozila do bolnice u tih 62 dana, prešla na tisuće kilometara samo na toj dionici od kuće do Križina. Sjedila bih tamo i čekala informaciju. Željela sam da osjeti da sam tamo. Otac mi je u životu usadio neku vojničku snagu i pozitivu te nije bilo govora da ću se slomiti niti da ću njemu dopustiti da padne - kaže nam Hani prisjećajući se kako je saznala da je otac opet imao infarkt.

Srića: Situacija nije čak ni alarmantna, nego lagano, ali sigurno ide prema kritičnoj
Srića: Situacija nije čak ni alarmantna, nego lagano, ali sigurno ide prema kritičnoj

'Hvala liječnicima KBC-a'

- Zvala sam ga na mobitel i nije mi se javio. To mi je bio znak da nešto nije u redu. Odjurila sam u bolnicu. Tamo su mi rekli da je oca opet zaboljelo u prsima. To je bio drugi infarkt. Liječnik, intervencijski kardiolog, dr. Jakša Zanchi ponudio se da će on odraditi operaciju. Zbog korona virusa radio je pod punom opremom i skafanderom. Nije mu bilo lako, ni njegovu timu, ali je sve odlično obavio, ugradio mu stent. Osim dr. Zanchija, moram pohvaliti i dr. Lovela Giunija, voditelja Odjela za intervencijsku kardiologiju na KBC-ovoj Klinici za bolesti srca i krvnih žila. Oni su za mene liječnici prve klase, i tu ne govorim samo o njihovoj stručnosti, nego i o silnom strpljenju, požrtvovnosti i empatiji koje pokazuju i prema pacijentu i prema obitelji – kaže nam Hani dodajući kako su nakon operacije saznali da joj otac više nije pozitivan na korona virus.

- Prebačen je na Jedinicu intenzivne njege. Tamo je dobio bolničku bakteriju, a kako je moj otac u tom trenutku zaista prošao već previše toga, odlučeno je da će do odlaska kući ostati na Križinama, odnosno da se neće seliti na Firule - kaže nam Hani zahvaljujući i ravnatelju bolnice Juliju Meštroviću, dr. Daliboru Meštaneku s Odjela za vaskularnu kirurgiju, dr. Ireni Jeličić i glavnoj sestri Nives Brstilo s Odjela za infektologiju, koji su njezinoj obitelji i njezinu ocu bili sve u tim teškim trenucima. Prije nekoliko dana odvezla je oca kući.

'Nikad ne odustajte'

- Doslovno je poljubio svoju zemlju kad je stigao kući. Oporavak još traje, rana na nozi polako zarasta, ali naša ‘deviza’ je optimizam, a naša hrana vjera. Bez vjere u kojoj smo pronalazili snagu teško bismo sve izdržali - kaže Hani poručujući svima da ne odustaju nikad od svojih najmilijih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa