Obavijesti

News

Komentari 33

Život sa starim autom: Mogli su voziti nove, ali biraju srcem

Život sa starim autom: Mogli su voziti nove, ali biraju srcem
1

Ovaj sam auto naslijedio od sestre koja je živjela u New Yorku. Ona i muž su ga kupili 1970. Prije ovoga sam imao tri Volkswagenove ‘bube’, kazao je glumac

VIDEO

Da bi bili u priči s oldtimerima, to morate voljeti. Taj auto vam je poput člana obitelji. On ne govori, ali troši. Danas je to poprilično skupo, pa da bi uzdržavali takav automobil, mora postojati konsenzus cijele obitelji. To je sve dio kulture življenja, rekao nam je Marijo Zrna, sudski vještak za oldtimere i zaposlenik Tehničkog muzeja u Zagrebu. 

Prema zadnjim statistikama, u Hrvatskoj je trenutačno registrirano više od 1,4 milijuna automobila. Prema zakonskoj dobnoj granici za oldtimer, koja iznosi 30 godina, to znači da je u Hrvatskoj oko 17.000 takvih automobila i motocikala. 

Jedan takav u svom vlasništvu ima hrvatski glumac Špiro Guberina (81).

- Moj BMW stvarno lijepo izgleda. U njemu se osjećam mnogo mlađe, a u njemu se mnogo ljepše voziti nego u ‘bubi’ koju sam prije imao, rekao nam Špiro Guberina. Ne taji da voli svog oldtimera. Isti automobil vozi već 44 godine i ne bi ga mijenjao ni za što.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovaj sam auto naslijedio od sestre koja je živjela u New Yorku. Ona i muž su ga kupili 1970., a danas služi meni. Prije ovoga sam imao tri Volkswagenove ‘bube’ - kazao je glumac. 

Automobil vozi svaki dan, a sretan je što na njemu nikad nije bilo većih kvarova. Redovito ga održava, a jedino što je mijenjao potrošni su dijelovi.

- Jedanput mi je retrovizor ostao u ruci, ali to je tako s autima. Bilo je to smiješno, u jednoj ruci volan, u drugoj retrovizor. Sad me doduše zafrkava kuplung pa malo teže mijenjam brzine. Zato vozim sporije pa me ljudi možda čudno gledaju - priznao je Guberina.

Iako je automobil star, u njemu se osjeća ugodno. Nikad ga nije ostavio na cesti. Kao njegovu prednost ističe dobru preglednost i velike retrovizore. To mu kaže, uvelike olakšava vožnju u njegovim godinama.

- U drugim autima, pogotovo novima osjećam se nekako klaustrofobično. Kao da se vozim u nekakvoj kutiji - pojašnjava glumac. Da vozi dragocjen auto, svaki put se uvjeri kad s njim dođe na more. Privlači poglede ljudi, pogotovo mlađih i to mu laska.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...