Obavijesti

News

Komentari 15

Zlatko Komadina se sastao s Upravom i sindikatom Dine

Zlatko Komadina se sastao s Upravom i sindikatom Dine
1

Omišalj: Župan Komadina obećao je da će apelirati prema resornom ministarstvu gospodarstva i Skupštini HEP-a da ubrzaju odlučivanje o kojem ovisi sudbina Dine

VIDEO

Župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Marko Boras Mandić sastali su se danas s predstavnicima Dina Petrokemije Omišalj - predsjednikom Uprave Fabiom Giacomettiem, predsjednikom Radničkog vijeća Alfredom Davanzom i predsjednikom sindikata Predragom Mihaljevićem, koji su zatražili pomoć Županije u konačnom razrješenju dvogodišnje poslovne agonije tvrtke.

Predsjednik Uprave rekao je da su upravo danas predali riječkom Trgovačkom sudu prijedlog predstečajne nagodbe kojeg je potpisalo 72 posto vjerovnika, čime su ispunjeni zakonski uvjeti da se nagodba i prihvati što bi se moglo dogoditi unutar naredna dva mjeseca. Istaknuto je nadalje da je prodaja terena za budući LNG terminal HEP-u, čime bi se namaknula sredstva za isplatu hipotekarnih vjerovnika i duga radnicima, a riječ je o 11 neisplaćenih plaća, ključna za uspješno okončanje predstečajne nagodbe i pokretanje proizvodnje. Svako odgađanje, kako je istaknuo Giacometti, ugrožava taj proces koji osigurava opstojnost Dina Petrokemije.

Župan Komadina obećao je da će apelirati prema resornom ministarstvu gospodarstva i Skupštini HEP-a da ubrzaju odlučivanje o kojem ovisi sudbina ove važne izvozne tvrtke. Imamo jedinstvenu priliku da obnovimo proizvodnju koja je važna za hrvatski izvoz, da se isplati dug prema radnicima i praktički, uz minimalne napore, pokrenu pogoni. 

- Ne smije se dozvoliti da oni postanu staro željezo. Županija itekako ima interes da se čim prije razriješi ova situacija, rekao je župan.

Predsjednik radničkog vijeća Alfredo Davanzo naglasio je da je Dina uvijek imala dobru podršku lokalne samouprave i Županije, ali da je to jedino što je dobro u ovom slučaju. Izjavio je da Ministarstvo gospodarstva ne ispunjava svoje obveze prema Dini, potpisane sporazume i ne želi potaknuti proizvodnju u Hrvatskoj. Kada bi Dina poslovala, kaže Davanzo, hrvatski BDP porastao bi za 0,5 posto. Ministarstvo zaštite okoliša također zanemaruje problem Dine, a tu je i Ministarstvo pravosuđa koje nije prikupljalo dokaze protiv vlasnika Roberta Ježića dok još nije bilo kasno. Davanzo je zaključio svoje izlaganje rekavši da vlasnik ne može slobodno ploviti Jadranom dok ugrožava pola države "petrokemijskom industrijom kojom se više ne bi htio igrati".

Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je da ovom situacijom svi gube: radnici, Općina Omišalj, Županija, država, gospodarstvo... 

Županija će napraviti sve što je u njenoj moći kako bi se ubrzao postupak rješavanja ove situacije. Cilj je da se nađe novi vlasnik, da se cijelo to područje stavi u funkciju. Što se tiče sigurnosne situacije, kazao je Boras Mandić, županijski Stožer za zaštitu i spašavanje je u stanju pripravnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.