Obavijesti

News

Komentari 25

Zlatni matematičar: Najbolje firme bore se za našeg Mislava

Zlatni matematičar: Najbolje firme bore se za našeg Mislava
1

Mislav Balunović s Matematičke olimpijade u Cape Townu donio je zlatnu medalju. Prošao je na Facebookovu testiranju za posao, a trenutačno ga testira i Google

VIDEO

Mislav Balunović (19) iz Slavonskog Broda prije nekoliko dana je, nakon dva iscrpna razgovora, prošao testiranje tvrtke Facebook i dobio ponudu da sljedeće ljeto dođe raditi u jednu od njihovih firmi. Ipak, još nije siguran jer je trenutačno i na testiranju za Googleove projekte. Ovog studenta PMF-a headhunteri su vjerojatno zapazili na jednoj od Olimpijada matematike i informatike na kojima je kao srednjoškolac sudjelovao. Ove godine, s Olimpijade matematike u Cape Townu donio je zlatnu medalju, a natjecao se sa 600 kandidata iz sto zemalja svijeta.

- U dva dana imali smo dva testa, svaki po tri zadatka, koje moramo riješiti u četiri i pol sata. Zadaci su jako kompleksni, iz četiri različita područja matematike: algebra, geometrija, kombinatorika, teorija brojeva. Za neke zadatke, čim ih vidim, sine mi metoda kako ih riješiti. U neke moram gledati i sat vremena, ali u konačnici nađem pravi način – objašnjava Mislav.

Matematika mu je pravi gušt

Jedini je iz Hrvatske osvojio zlato, iako je s njim išlo još šest kolega iz srednjih škola. Priznaje, najveća su mu konkurencija matematičari iz Kine i SAD-a. Za matematiku se zagrijao još u osnovnoj školi, ali u srednjoj mu je postala pravi gušt. Satima bi sjedio i rješavao zadatke i sve mu je nekako išlo od ruke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na natjecanjima sam upoznao konkurente s kojima sam poslije postao pravi prijatelj. Kad bismo se čuli, uvijek bismo jedni druge pitali: ‘Jesi riješio taj zadatak?’. I tako jedan drugog izazivali, a u konačnici poticali na to da svaki dan moramo biti bolji – kaže Mislav. Smatra da nema tog mentora koji može učiti umjesto tebe i da je upravo svatko najzaslužniji za svoj uspjeh.

- Koliko si sam spreman dati u nešto, toliko ćeš i uspjeti. Nema posustajanja - kaže. Nitko ga nikad nije tjerao da satima rješava zadatke. Sam je to odlučio. Naravno, natjecanja donose i putovanja, pa se Mislav nada da će zbog svog znanja ponovno ići na drugi kraj svijeta.

Za Mislava je zainteresiran i Google

- Samostalan rad je najvažniji jer sami u konačnici biramo što ćemo biti – kaže Mislav. Osim u matematici, u slobodno vrijeme uživa na biciklu, igra nogomet i svira gitaru. Trenutačno pregovara i s Googleom o poslovnom angažmanu.

- Pitanja na intervjuima su složena, ali zapravo vrlo logična. Primjerice, za Facebook sam morao nastaviti niz brojeva. Čim sam rekao rješenje, inženjer koji me ispitao kazao je: ‘Postoji li možda bolje rješenje?’ I ja sam ga pronašao – kaže mladi genijalac.

U Google se sam javio i sad čeka rezultate testiranja. Nakon završenog fakulteta volio bi se baviti programiranjem, a život može zamisliti i u Kaliforniji – u središnjici tvrtke Marka Zuckenberga.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina