Obavijesti

News

Komentari 353

Zlatni šljunak: Detalji štetnih poslova privedene županice

Zlatni šljunak: Detalji štetnih poslova privedene županice
3

Nakon spornih poslova zbog kojih je Marina Lovrić Merzel završila u istražnom zatvoru, njezina majka i nećak kupili su stanove. Nije im trebao nikakav kredit...

VIDEO

Rodbina Marine Lovrić Merzel kupila je stanove nekoliko mjeseci nakon spornih poslova za koje sad Uskok teret županicu.

Prvi od tih poslova je kupnja autosalona za 9,8 milijuna kuna 2012. godine, koji je prenamijenjen u Hitnu pomoć. I na kojem je, prema Uskoku, županija oštećena za 4,2 milijuna kuna. Drugi je prodaja Cesta Sisak tajkunu Željku Žužiću. Iako se tereti samo za štetu od 200.000 kuna, ugovori koje posjedujemo i izvori iz županije otkrivaju da prava šteta iznosi nekoliko milijuna kuna. Kako saznajemo, Uskok je opisao da su oba posla pomno planirana kako bi se pogodovalo Bernardu Popecu, koji je prodao autosalon, i tvrtki IGM Turopolje, koju za Žužića vodi Silvio Kobeščak. Popec i Kobeščak su privedeni zajedno sa  županicom. U precjenjivanju autosalona ključnu ulogu je imao je i šef Porezne uprave Sisak Marijan Pešun.

Merzel dugo pripremala rasprodaju

Prvo se trgovalo Cestama Sisak u jesen 2011. IGM Turopolje, tek osnovana firma, daje ponudu od 20 milijuna kuna za 57 posto županijskog udjela tvrtke. Konzultant Deloitte procijenio je tvrtku na 40 milijuna kuna i posebno istaknuo - tvrtka ima dodatne zalihe šljunka u šljunčari vrijedne čak 100 milijuna kuna!

- Šljunak je bio prava vrijednost tvrtke, a on se uopće nije uračunao u cijenu. Još za prvog mandata Lovrić Merzel je pripremala rasprodaju na način koji je danas doveo do uhićenja - kaže nam izvor iz Siska.

Iako je IGM Turopolje dao ponudu, županija je, prema zakonu, po istoj cijeni trebala ponuditi tvrtku manjinskim suvlasnicima. Nenadano, jedan od njih, Elektrocentar Petek, odlučuje dati isto novca koliko i Žužić. Županija je zato morala donijeti odluku da se proda njemu. Ali županica nalazi način da to izbjegne. U tri dana šalje ponudu Elektrocentru Petek da osiguraju novac. Nakon što oni to potvrđuju, dan prije potpisa ugovora, a dan nakon što je ponuda poslana, Lovrić Merzel mijenja ugovor.

- U cilju da onemogući prodaju Elektrocentru Petek, a da IGM Turopolju osigura stjecanje udjela, Lovrić Merzel mijenja ugovor i traži isplatu novca prije solemnizacije ugovora - navodi Uskok. Petek nije mogao platiti tvrtku prije nego što potpiše ugovor. Zbog takvog ponašanja Lovrić Merzel, županija će kasnije morati isplatiti Peteku 200.000 kuna odštete. Tri dana nakon što je odbijen Petek, IGM Turopolje postaje vlasnik Cesta Sisak. Koliko je sve brzo i šlampavo izvedeno, svjedoči i žig Žužićeve tvrtke u kojem postoji tipfeler! On na dokumentima koje posjedujemo glasi “IGM Turorpolje”. Kako bi osigurao novac, tajkun Željko Žužić, koji je prije nekoliko mjeseci uhićen zbog utaje poreza, založio je svoju kuću kod Hypo banke za 3,5 milijuna eura.

Model privatizacije '90-ih

Ubrzo nakon potpisa ugovora taj kredit prebacuje na Ceste Sisak i njihovu imovinu. Ukratko, tvrtka koju je kupio kreditom sad iz svog poslovanja vraća kredit kojim je kupljena. Čuveni je to model privatizacije tijekom ‘90-ih. Uz to, sve dozvole za šljunčaru su izdane i oni raspolažu s dodatnih 100 milijuna kuna sirovine. Ali ni to nije sve. Ceste Sisak nakon prodaje dobivaju, uz posredovanje županije, 44 milijuna kuna vrijedne poslove. Kako nam kažu u Sisku, nikad prije takav iznos u jednoj godini nisu dobili.

Ceste Sisak prodane su u listopadu 2011. Do kraja te godine majka županice kupuje stan od 75 kvadrata u Sisku. Umirovljenici nije trebao nikakav kredit za tu kupnju. Sličan obrazac se ponavlja već u travnju 2012. godine sa spornim Zavodom za hitnu pomoć. Županija je imala osigurano zemljište, pripremljen projekt i 3,5 milijuna kuna za gradnju Hitne pomoći. Uskok navodi da je unatoč tome, na traženje Bernarda Popeca, direktora Lav Auto Popec, i u dogovoru s njim Merzel kupila autosalon za 9,8 milijuna kuna. Uskok ima mišljenje vještaka, po kojem je salon vrijedio 4,2 milijuna kuna manje. Također ima izjave drugog vlasnika koji je prodavao sličnu nekretninu po nižoj cijeni. Marina Lovrić je zato trebala pokriti tu razliku u cijeni. I tu se uključuje pročelnik Porezne uprave Marijan Pešun. Uskok navodi, a to je navodno posvjedočio i Pešun, da ga je Merzel nazvala i tražila da Porezna procijeni zemljište na oko 10 milijuna kuna. Pešun daje takvu procjenu, a također je to prenio i vještaku Jurju Cvetniću, koji daje procjenu od 10,5 milijuna kuna. S te dvije procjene, put za kupnju precijenjene nekretnine je bio “pokriven”.

- Iako je znala da je stvarna vrijednost nekretnine niža, Lovrić Merzel nalaže hitni rebalans kako bi se osigurao novac u proračunu za kupnju. U svibnju se zato osigurava 11 milijuna kuna - navodi Uskok.

Iako je sve navodno bilo hitno, tek tad se rade projekti preuređenja autosalona. Radovi počinju mjesecima kasnije. Iako je rebalans pravdala hitnošću, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je otvoren tek 14 mjeseci nakon rebalansa. Sve je u konačnici koštalo siromašnu Sisačko-moslavačku županiju čak 11,58 milijuna kuna. I Državna revizija je upozorila da je takva kupnja loša jer se na ranije osiguranom zemljištu mogla sagraditi jeftinija Hitna pomoć. Merzel im je bez pardona odgovorila da su im te optužbe neutemeljene. U Uskoku se branila da je odustala od prvotne lokacije jer je na njoj otkriveno arheološko nalazište.

Nećak stan od 2 milijuna kuna kupio gotovinom?

Nakon ovog spornog posla, već u kolovozu 2012. godine, Dražen Rožanković, nećak županice, kupuje novi stan od 85 kvadrata u zadarskom naselju Diklo. Procjene kažu da stan vrijedi čak dva milijuna kuna. Rožanković je vozač u Hitnoj pomoći, a na stanu koji je kupio nije upisana nikakva hipoteka, što bi značilo da je i on kupljen gotovinom. Susjedi su svjedočili da su u stanu viđali županicu prošlo ljeto. Podatak koji je objavio Večernji list prije mjesec dana izvrsno se uklapa u slagalicu oko Merzel. Uskok je zahtijevao od sisačke Porezne uprave da procijeni imovinu županice. Njoj je na čelu pročelnik Pešun i dali su izvješće po kojem je njena i imovina njene rodbine u skladu s primanjima. Istražitelji su već tad rekli da nalaz ne može biti realan. Kako smo već pisali, županičin muž Mladen Merzel u tri godine je povećao imovinu za vikendicu, kuću i stan.

Prijavljeni prihod iz imovinske kartice - 2666 kuna mjesečno. Na Lovrić Merzel glase stan u Zagrebu, dvije kuće, ušteđevina 30.000 eura. Majka ima kuću od 130 kvadrata i stan u Sisku, a nećak je kupio stan u Zadru. Merzel je prije ulaska u politiku živjela skromno.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 353
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.