Obavijesti

News

Komentari 21

Zlato iz Topuskog već je kod kolekcionara? Policija istražuje

Zlato iz Topuskog već je kod kolekcionara? Policija istražuje
1

Zlatnici vrijedni milijun kuna nedavno su pronađeni u Tupuskom. Nitko ne zna gdje su. Policija sve istražuje, a stručnjaci govore da su vjerojatno već prodani

VIDEO

U Topuskom još traje potraga za misteriozno nestalim zlatnicima koje je navodno našao komunalni radnik dok je izvodio radove na šetnici u Ulici Spiegelbad.

Kruži priča da ih je radnik prodao zlataru za mnogo manji iznos nego što zapravo vrijede. No tržište zlatnika je toliko kompleksno da čak ni država ne zna kako bi to regulirala, pa je zlatnicima često vrlo teško ući u trag.

- Tanka je granica između legalnog i ilegalnog načina prodaje i otkupa zlatnika. U oba slučaja – vlasništvo nad pojedinim zlatnikom ili kovanicom nije moguće dokazati jer ne postoji zakon koji bi to regulirao. To je jedno veliko tržište. Zlatnici se prodaju na sajmovima, kod zlatara, na aukcijama, sastancima, pa i preko interneta, u većini slučajeva anonimno. Tako je nalaznik u Topuskome mogao prodati zlatnike zlataru ili kolekcionaru bez ikakve provjere, jer on nije obvezan pokazati osobne dokumente, čime se zatire trag podrijetlu zlatnika, odnosno zlata. Ne postoji zakon prema kojemu smo mi dužni dokazivati vlasništvo zlatnika koji klijent želi prodati. Ono što mi radimo jest da procijenimo njegovu numizmatičku vrijednost te po tome korektno isplatimo iznos za koji smatramo da je odgovarajuć – tvrdi vlasnik tvrtke koja se bavi prodajom i otkupom zlatnika.

To nam je potvrdio i sudski vještak za numizmatiku, diplomirani arheolog Borna Barac, koji nam je objasnio da postoji puno rupa u zakonu, koje se mogu u nekim slučajevima i dvosmisleno interpretirati.

- Imam aukcijsku kuću i bavim se numizmatikom dugi niz godina. Ono što mogu zasigurno reći je da ne postoji niti jedan konkretan zakon koji može regulirati vlasništvo nad određenim zlatnikom ili kovanicom. Osobno, kad mi netko od klijenata donese zlatnik, po iskustvu i zdravorazumski mogu procijeniti koliko su oni ‘legalni’, odnosno mogu procijeniti da li se radi o kolekcionarstvu, obiteljskom naslijeđu ili slično, ako u nešto posumnjam, s tim ne želim imati posla – kaže nam numizmatičar.

Radnici su iskopali zlato, ali ubrzo je misteriozno nestalo...
Radnici su iskopali zlato, ali ubrzo je misteriozno nestalo...

Kad je riječ o rijetkim zlatnicima, postoji određena procedura koja se mora izvršiti kako bi se dokazala njegova numizmatička vrijednost, no i to ovisi o znanju te volji samog prodavača kao i kupca zlatnika. Kompleksno je utvrditi vrijednost pojedinog zlatnika jer postoji više načina za određivanje vrijednosti, no ona se uglavnom procjenjuje numizmatički, jer je njegova vrijednost u zlatu vrlo niska, pogotovo ako se radi o rijetkim kovanicama. Često i zlatari, neki zbog neznanja, a neki i namjerno, otkupljuju zlatnike u vrijednosti samog zlata, a ne numizmatičke vrijednosti te ih zatim preprodaju kolekcionarima za puno veće iznose, i to sasvim legalno.

- Jedan rimski zlatnik teži oko četiri grama i njegova cijena može varirati, ako gledamo vrijednost zlata, za to se ne može dobiti previše novca. Po toj gramaži jedan takav zlatnik vrijedio bi 200-tinjak eura, dok bi se njegova numizmatička vrijednost procijenila i na milijune – tvrdi Barac.

Cijeli slučaj u Topuskom istražuje policija, a povjesničari kažu kako je moguće da je riječ o zlatnicima iz rimskog doba jer je u Sisku nekad bila i carska kovnica.

- Kontaktirali smo i konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, koji, uz pomoć policije, istražuje slučaj - potvrdio nam je Ivica Kuzmić, načelnik Topuskog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa