Obavijesti

News

Komentari 48

Zmajlović najavio: Uvodimo aparate za brojanje ambalaže

Zmajlović najavio: Uvodimo aparate za brojanje ambalaže
4

Sustav ambalažnog otpada čekaju velike promjene, ali ono što se neće mijenjati jest povratna naknada od 50 lipa za građane. Uvode se i aparati za prebrojavanje

VIDEO

Gotovo je ekstra profitima koje su u sustavu ambalažnog otpada ostvarivali pojedinci. Ministarstvo zaštite okoliša kreće u reformu sustava, a jedino što se neće dirati jest povratna naknada od 50 lipa koje građani ostvaruju za povratnu ambalažu. Zbog anomalija i zloupotreba u sustavu Fond za zaštitu okoliša, a time i građani 2006. godine do 2013. godine oštećeni su za minimalno pola milijarde kuna. Uočeno je da je više od 40 posto ambalaže prolazilo mimo sustava, a otkupna cijena ambalaže godinama bila četiri puta niža od tržišne. Nakon restrukturiranja Fonda i promjene zakonskih okvira Zmajlović je poručio:

- Učinili smo sve da se više nikada ne može dogoditi da netko negdje uz pomoć Fonda ili mimo njega grabi iz džepova građana Hrvatske - kazao je.

Kako bi spriječili manipulacije s količinom ambalaže na ukupno 1830 otkupnih mjesta uvest će se automati za prebrojavanje, sortiranje i prešanje ambalaže. Oni će biti povezani sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ova mjera rezultirat će i uštedama na prijevozu, koji se više neće plaćati paušalno nego prema stvarnom trošku.

- U ovom trenutku tri puta se plaća prebrojavanje jedne te iste ambalaže. Sada se prevozi zrak jer se boce prevoze u vrećama koje nisu komprimirane i sprešane, dakle veliki volumen mala težina, a sve to Fond plaća - ukazao je na probleme ministar Zmajlović.

Prvi automati za prebrojavanje, sortiranje i prešanje u pojedine trgovačke lance bit će postavljeni prije ljeta, a do kraja godine trebali bi biti uvedeni na barem trećinu otkupnih mjesta. Do kraja 2015. godine plan je da oni budu prisutni na većini otkupnih mjesta. Novost je da će Fond od 1. ožujka otkupne cijene sirovine od ambalažnog otpada formirati sukladno tržišnim cijenama na europskim burzama.

- Sama ta odluka godišnje znači 15 do 20 milijuna kuna više u proračunu Fonda - rekao je Zmajlović.

Ministar u reformi koja slijedi ne očekuje otpore.

- Oni koji su da sada vješto koristili ovu situaciju koja je bila vrlo unosna trebali su znati da će tome jednom doći kraj. Ne vidim razloga za nikakve napade. Mi radimo svoj posao, a to je da sa imovinom hrvatskih građana upravljamo efikasno i kvalitetno - rekao je.

Napominje da će unatoč povećanju cijena sirovinama ambalažnog otpada i dalje biti unosan, ali moraju bit uspostavljeni tržišni mehanizmi. Gospodarenje otpadom je gospodarsko, ali i pitanje kvalitete života te higijene, a cilj je da u tom sektoru se u idućih par godina udvostručiti broj zaposlenih sa 6000 na 12.000.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...