Obavijesti

News

Komentari 25

Zmije su baš fine: Snima se i preživljava tamo gdje nitko nije

Zmije su baš fine: Snima se i preživljava tamo gdje nitko nije
4

Ed Stafford je u Mongoliji dobio crijevnu infekciju i izgubio pet kilograma u nekoliko dana. Hrani se onim što nađe, a pije vodu iz rijeka, jezera. Premijera serijala je u nedjelju u 21 sat

VIDEO

Sam na svijetu, tako se zove serijal koji sam snimao, ali i avantura u kojoj sam se našao, priča Ed Stafford, čovjek koji drži vrlo impresivan Guinnessov rekord. On je prvi čovjek na svijetu koji je prehodao Amazonu.

No to nije jedini detalj iz njegov života po kojem se može, doslovce, snimati film. Njega su biološki roditelji dali na posvajanje, a kasnije su dobili još dvoje djece koju su odgojili. Stafford se proslavio svojom ekspedicijom kroz Amazonu, a nakon toga snimio je specijal za Discovery gdje je 60 dana živio na nenaseljenom tropskom otoku Olorua bez hrane i vode.

859 dana trebalo mu je da prehoda Amazonu
9600 kilometara prošao je hodajući kroz Amazonu

- Kao dječak sam bio u izvađačima, kao mladić profesionalni vojnik, pa mi preživljavanje u prirodi i u ekstremnim uvijetima ne predstvalja problem, no ima situacija koje mi nisu bile nimalo ugodne, kaže Ed (40), s kojim smo uoči svjetske premijere njegova novog serijala razgovarali u Londonu. Prvu epizodu hrvatski će gledatelji moći vidjeti u nedjelju, 19. lipnja, u 21 sat na Discovery Channelu. Tijekom 45 dana snimanja nove sezone serijala “Sam na svijetu” Ed je prošao nekoliko opasnih lokacija.

- Iako mnogi misle da me snima cijela četa ljudi i da sam običan prevarant, to nije tako. Helikopterom me spuste na lokaciju koju biramo po ljepoti, ali i po atraktivnosti. Prije nego što dođem, dolazi istraživačka ekipa, pregledaju ima li pitke vode i neke vrste hrane i tek onda dolazim - objašnjava. Spuštaju ga samo s osnovnim stvarima, bez oružja, upaljača, šibica i oruđa. Uz sebe ima samo osnovnu medicinsku pomoć i spoznaju da u radijusu od jednog kilometra ima vode i neke vrste hrane, no ne zna gdje i što točno. To sam mora otkriti.

- Prva stvar koju radim jest da si napravim sklonište od stvari koje nađem - lišća, granja. Zapalim vatru trljajući granje i suhu travu na način na koji sam učio u izviđačima, a onda krećem u potragu za vodom i hranom. Nekad se snađem odmah, a nekad mi prođe i dan prije nego što nađem izvor vode.

- Opasne situacije? Bilo ih je mnogo. U Mongoliji sam izgubio oko pet kilograma u nekoliko dana jer sam dobio neku crijevnu infekciju. U Gvatemali sam jeo zmije jer ništa drugo nisam našao. I nisu loše, moram priznati. Tresnuo sam zmiju nogom po glavi, ogulio kožu. Meso kao meso. U Australiji danima nisam mogao naći hranu, dobio sam sunčanicu i ozbiljne opekline, a u Amazoni sam dobio malariju. Snimanje serijala ‘Sam na svijetu’ me emotivno i fizički iscrpilo. Na momente sam stvarno bio uplašen. Prošli smo nekoliko zbilja opasnih lokacija i na momente sam mislio da ću umrijeti od gladi - priča Ed.

'Nedostaje mi čokolada'

Dva tjedna snimam, dva tjedan se oporavljam. Moje tijelo je naviknuto na takav tempo jer tako živim već nekoliko godina. Katkad mi na mojim putovanjima jedino nedostaje kockica tamne čokolade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu