Obavijesti

News

Komentari 161

Zna biti i u bombonima: Nova droga donosi ludilo i paranoju

Zna biti i u bombonima: Nova droga donosi ludilo i paranoju
2

Njezini konzumenti skidaju se goli, vode ljubav s drvećem te osjećaju snagu i bijes. U Hrvatskoj je prvi put zaplijenjena 2013., govore u Ravnateljstvu policije

VIDEO

Floridska policija prije nekoliko je dana ostala zatečena shvativši da zaplijenjeni gumeni bomboni nisu uvaljani u šećer nego u novu smrtonosnu sintetičku drogu.

Njezini konzumenti skidaju se goli, vode ljubav s drvećem te osjećaju snagu i bijes. U Hrvatskoj je prvi put zaplijenjena još 2013., otkrili su nam u Ravnateljstvu policije. 

I tad je imala ekspanziju, osobito na europskom tržištu, ali pod imenom “šljunak”, zbog svog izgleda. Djelatna tvar joj je alfa-PHP, spoj vrlo sličan amfetaminima, sličnog stimulativnog djelovanja, ali može izazvati i halucinacije. Konzumenti su zato euforični, ali mogu postati i agresivni ili paranoični. Konzumira se šmrkanjem, pušenjem, gutanjem, iglom, čak i udisanjem e-cigaretom. 

Uglavnom se proizvodi u ilegalnim laboratorijima u Indiji i Kini, a posebno zabrinjava to što je vrlo jeftina, u SAD-u stoji samo pet dolara. Samo na Floridi ove je godine odnijela 18 života. U Hrvatskoj, doznajemo iz Ravnateljstva policije, zaplijenili su drogu 16 puta, ali umrlih od nje nije bilo. Patentirana je još 1960-ih godina, no onda nije uspjela naći veći broj pristaša. Širi se nakon 2010. godine, kad dolazi do ekspanzije “novih” sintetičkih droga.

- Dosad smo u Hrvatskoj imali 16 takvih zapljena male količine te droge. Nema podataka da je netko umro od nje - kažu iz Ravnateljstva policije.

Autor knjige “Prepoznaj, djeluj”, kriminalist Dubravko Klarić, objasnio nam je da ova droga, otkrivena još u 60-ima, popularnost duguje tome što se uklopila u trendove.

- Hoće li neka sintetička droga pronaći konzumente, ovisi i o cijeni, jer su takve droge obično jeftinije. Usto su obično efektnije i popularnije one koje oponašaju učinak već postojećih droga - kazao nam je.

Dizajneri istražuju spojeve koji još nisu zabranjeni, a na tržištu su deklarirani kao osvježivači prostora, soli za kupanje, umjetna gnojiva i slično. I dok vlasti jednu drogu registriraju i reguliraju, oni već istražuju druge ili, poput flakke, posežu za davno zaboravljenima. 

U akciji Ministarstva zdravlja, policije i carine u ožujku prošle godine pretresli su 14 smart shopova u devet gradova, a u veljači ove još 15 trgovina. Oduzimali su desetke osvježivača prostora, soli i sredstava za kupanje, dodataka prehrani... 

Još pamtimo i kad je u veljači 15-godišnjak preminuo jer je pušio biljnu mješavinu Galaxy koju je legalno kupio u dućanu. A legalnost još neregistriranih droga ustvari je i najveći problem, kažu stručnjaci. Najpopularniji su sintetski kanabinoidi, a uglavnom se prodaju deklarirani kao osvježivači zraka. Kako bi doskočio rastućem broju legalnih droga, ministar zdravlja Siniša Varga je u prosincu donio novi Popis droga i psihotropnih tvari.

- Njegova glavna karakteristika je generički pristup kontroli novih droga, čime smo pod zakonsku regulativu stavili cijele skupine kemijskih spojeva, umjesto pojedinačnih tvari - kažu u Uredu za droge. Informacije o novim i opasnim drogama koje se pojavljuju na tržištu vladin Ured za droge dobiva od ostalih članica Europske unije s kojima su povezani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.