Obavijesti

News

Komentari 236

Odluka vijeća: Karadžiću će se ipak suditi za genocid u Bosni

Odluka vijeća: Karadžiću će se ipak suditi za genocid u Bosni
6

Žalbeno vijeće suca Theodora Merona poništilo je odluku Raspravnog vijeća kojom se Radovan Karadžić oslobađa odgovornosti za genocid u sedam gradova u BiH

VIDEO

Na dan obilježavanja 18. godišnjice srebreničkog genocida i dan ukopa 409 ubijenih Srebreničana u Potočarima, Žalbeno vijeće suca Theodora Merona poništilo je odluku Raspravnog vijeća prema kojoj se bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba Radovan Karadžić oslobađa odgovornosti za genocid u sedam općina u BiH.

Prije objave odluke, sudac Theodor Meron ukratko je iznio optužbe i ponovio  neke od strahota na zatočenicima u logorima koje su dokazane u izvedenim dokazima. 

- U Sanskom mostu zatvorenici su morali spavati stojeći jer nije bilo mjesta da se ispruže. Drugi dokazi upućuju da je medicinska pomoć zatočenicima bila uskraćena ili neadekvatna, a zatvorenicima u samicama bila je uskraćena svaka medicinska pomoć. Vijeće je prihvatilo dokaze da su zatvorenici dobivali nedovoljno hrane ili ju uopće nisu dobivali, što je dovelo do izgladnjelosti, uskraćivana im je voda, a nisu imali ni sanitarne uvjete što je dovelo do bolesti - rekao je sudac i dodao kako je 570 zatočenika u logoru Keratermu kod Prijedora držano zatvoreno u jednoj prostoriji. 

Podsjetimo, Karadžić je 11. lipnja podnio zahtjev za izricanjem oslobađajuće presude po svim točkama optužnice. Na ročištu 28. lipnja 2012. Vijeće je izreklo oslobađajuću presudu po točki 1 Optužnice u kojoj se navodi da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s drugim članovima vodstva Srbije i bosanskih Srba koji su imali cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata iz općina u BiH od 31. ožujka 1992. do 31. prosinca 1992. godine progonima, koji su uključivali ponašanje na osnovu kojeg se vidjela namjera počinjenje genocida.

Vijeće je zaključilo da nema "dokaza, čak i ako bi bili u potpunosti prihvaćeni, koji bi mogli podržati osudu za genocid u tim općinama".

Tužiteljstvo je 25. rujna 2012. uložilo žalbu na oslobađajuću presudu, nakon čega je Žalbeno vijeće saslušalo usmene podneske u vezi sa žalbom 17. travnja 2013. godine. 

Znakovit odabir datuma 

- Međunarodni sud izriče presude onda kad su one gotove - izjavila je za Fenu Magdalena Spalinska, glasnogovornica Sekretarijata i sudskih vijeća ICTY-a odgovarajući na pitanje da li je slučajno da se baš 11. srpnja, na dan kad se u Srebrenici sahranjuje 409 žrtava genocida, u Haškom tribunalu izriče presuda po žalbi Radovana Karadžića.

- Ne, ne vjerujem da je to slučajno odabran datum. Nadam se dobrom ishodu i da nećemo ponovo biti nesretni tog 11. srpnja - kazao je bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dodajući kako se nada da će ta presuda razvedriti taj dan.

Pretresno vijeće suca O-Gon Kwona 28. srpnja 2012. godine nakon okončanja dokaznog postupka je zaključilo da nije predočeno dovoljno dokaza koji bi mogli dovesti do osuđujuće presude na osnovu točke kojom se Karadžića teretilo za genocid počinjen 1992. godine u općinama Bratunac, Foča, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. Nakon toga uložena je žalba Tužiteljstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)