News

Komentari 172

'Znala je kad treba odšutjeti, a kada treba reagirati na udarac'

Vidimo pretvaranje jedne stranačke osobe u državničku osobu. Gospodin Ivo Josipović je pak pomalo žrtva okolnosti, rekao je Igor Zidić u Otvorenom na HRT-u

Promjena se vidjela već tijekom kampanje, a vidi se i danas. Vidimo pretvaranje jedne stranačke osobe u državničku osobu. Gospodin Josipović je pak pomalo žrtva okolnosti - rekao je Igor Zidić, predsjednik Matice Hrvatske u emisiji Otvoreno HRT-a.

- Josipović je od početka kampanje radio distancu od SDP-a, dok je s druge strane drugi model. Je li HDZ dovoljno obnovljen, kako to navodi Grabar Kitarović, preostaje da pokaže vrijeme - nadovezala se prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Kolinda je produkt situacije koju danas živimo'

- Kolinda Grabar Kitarović je produkt situacije koju danas živimo. Jako je dobro stavila u fokus svoje kampanje probleme ljudi. Uz to, nije se izdizala iznad ljudi, znala je kada odšutjeti, a kada reagirati na udarac. Ima sve više liderski stil komuniciranja, želi partnersku komunikaciju - kazala je Leinert Novosel.

'U idućih godinu dana bit će najsnažnija osoba političkog spektra'

- Smatram da je ovo značajna pobjeda HDZ-a. Izjave predsjednice su danas bolje nego tijekom kampanje, no predsjednik ne napada premijera. Čuli smo što će biti prvi korak predsjednice: nazvat će premijera. Ali što je drugi korak, kad premijer odgovori: Nema sjednice Vlade. Ono što nam sada treba je pluralizam, ovo nije situacija kao prije ulaska u EU. Mislim da će predsjednica u iduću godinu dana biti najsnažnija osoba političkog spektra - rekao je prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti. 

Granić: Mi smo prijatelji, ne razmišljam joj biti savjetnik

Na pitanje hoće li biti jedan od savjetnika predsjednice, Mate Granić je odgovorio da neće.

- Naši su odnosi strogo prijateljski, ne razmišljam biti savjetnik. Nova predsjednica ima jasnu viziju što učiniti, pokušava zajedništvom riješiti probleme. I ona će ispuniti svoja predizborna obećanja, a djelovat će samostalno, što je uostalom bilo vidljivo i u kampanji. Država je ugrožena gospodarski i socijalno te je potreban konsenzus oko ključnih reformi. A na to Grabar Kitarović poziva - rekao je Granić.

Najčitaniji članci