Obavijesti

News

Komentari 11

Značajno otkriće iz 14. stoljeća u Notre-Dameu: U dvometarskom sarkofagu pronašli su kostur

Značajno otkriće iz 14. stoljeća u Notre-Dameu: U dvometarskom sarkofagu pronašli su kostur

Sarkofag nije jedino značajno otkriće u Notre-Dameu. Arheolozi su također iskopali riznicu kipova, skulptura, grobnica i dijelova originalnog krovnog paravana koji datira iz 13. stoljeća

VIDEO

Tajanstveni sarkofag otkriven je u unutrašnjosti katedrale Notre-Dame nakon što ju je prije tri godine zahvatio tragični požar, a uskoro bi ga trebali otvoriti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Francuski arheolozi objavili su to u četvrtak, samo dan prije treće godišnjice pakla koji je zahvatio gotičku znamenitost iz 12. stoljeća, što je šokiralo svijet i dovelo do velike rekonstrukcije. Tijekom pripremnih radova za obnovu drevnog tornja crkve prošlog mjeseca, radnici su pronašli dobro očuvani olovni sarkofag zakopan gotovo 20 metara ispod zemlje, koji leži među ciglenim cijevima sustava grijanja iz 19. stoljeća.

Vjeruju da je mnogo stariji, vjerojatno iz 14. stoljeća.

Znanstvenici su već zavirili unutar sarkofaga pomoću endoskopske kamere, otkrivajući gornji dio kostura, jastuk od lišća, možda kosu, tekstil i suhu organsku tvar.

Sarkofag, koji je dugačak 1,95 metara i širok 48 cm, izvadili su u utorak iz katedrale, rekao je francuski nacionalni arheološki istraživački institut INRAP na konferenciji za novinare. Trenutačno se drži na sigurnom mjestu te će vrlo brzo biti poslan u Institut za sudsku medicinu u jugozapadnom gradu Toulouseu.

Forenzički stručnjaci i znanstvenici tada će otvoriti sarkofag i proučiti njegov sadržaj, kako bi identificirali spol kostura i prijašnje zdravstveno stanje, rekao je glavni arheolog Christophe Besnier. Nadaju se i utvrđivanju društvenog ranga pokojnika. S obzirom na mjesto i stil ukopa, vjerojatno je spadao u elitu svog vremena, a njegovo se ime možda pojavljivalo u registru ukopa biskupije.

Jurski park u Kini: Pronašli jaje dinosaura staro 190 mil. godina
Jurski park u Kini: Pronašli jaje dinosaura staro 190 mil. godina

No, čelnik INRAP-a Dominique Garcia naglasio je da će tijelo biti pregledano u skladu s francuskim zakonima o ljudskim ostacima.

- Ljudsko tijelo nije arheološki predmet. Kao kod ostalih ljudskih ostataka, primjenjuje se civilni zakon i arheolozi će ga proučavati kao takvog.

Nakon što završe proučavanje sarkofaga, bit će vraćen 'ne kao arheološki objekt, već kao antropološko dobro', dodao je Garcia.

Međutim, još nije odlučeno hoće li Notre-Dame služiti kao njegovo posljednje počivalište. INRAP je rekao da se proučava mogućnost 'ponovnog interniranja' u katedralu.

Sarkofag nije jedino značajno otkriće u Notre-Dameu. Arheolozi su također iskopali riznicu kipova, skulptura, grobnica i dijelova originalnog krovnog paravana koji datira iz 13. stoljeća. Do sada je od krova ostalo samo nekoliko komada; kićene pregrade između kora i lađe koja je odvajala svećenstvo i zbor od kongregacije. Neki od njih nalaze se u skladištima katedrale, dok su drugi izloženi u Louvreu.

U Osijeku su pronašli streljivo i protutenkovske mine u polju
U Osijeku su pronašli streljivo i protutenkovske mine u polju

U katoličkim crkvama većina je uklonjena tijekom protureformacije u 16. i 17. stoljeću.

Međutim, čini se da su veliki dijelovi krova Notre-Dame pažljivo zakopani pod katedralu tijekom obnove zgrade od strane Eugènea Viollet-le-Duca - koji je dodao toranj sredinom 19. stoljeća.

To uključuje isklesane i polikromirane ulomke, figure i religiozne arhitektonske elemente. Jedan od najneobičnijih komada je netaknuta skulptura glave čovjeka za koju se vjeruje da je prikaz Isusa. Stil skulpture i ukrasa sugerira da potječu iz 13. stoljeća. Međutim, za razliku od onih sačuvanih u Louvreu, ovi su ulomci jače oslikani.

Nalaz obuhvaća desetak srednjovjekovnih gipsanih sarkofaga, od kojih je većina teško oštećena dimnjacima.

Pronašli rješenje? Švicarci nastoje zakopati radioaktivni otpad u glinu
Pronašli rješenje? Švicarci nastoje zakopati radioaktivni otpad u glinu

U jednoj od njih, međutim, pronađeni su ostaci tkanine izvezene zlatnim koncem i nešto kostiju. Također su identificirane najmanje četiri grobnice u zemlji.

- Otkrili smo sva ta bogatstva samo 10-15 cm ispod podnih ploča- rekao je Christophe Besnier, koji je vodio znanstveni tim za iskopavanje, prenosi The Guardian.

- Bilo je potpuno neočekivano. Bilo je iznimnih dijelova koji dokumentiraju povijest spomenika.

- Bio je to emotivan trenutak. Odjednom smo imali nekoliko stotina komada od malih fragmenata do velikih blokova uključujući isklesane ruke, stopala, lica, arhitektonske ukrase i biljke. Neki su komadi još uvijek bili u boji.

Ruski znanstvenici bez financija, sankcije naštetile istraživanjima
Ruski znanstvenici bez financija, sankcije naštetile istraživanjima

U petak su obilježene tri godine od dana kada je vatra zahvatila Notre-Dame, brzo se proširivši duž krovne konstrukcije i uzrokujući da se zapaljena drva obruše na strop svoda ispod. U trenutku gašenja požara, srušio se toranj zgrade, veći dio krovišta je uništen, a gornji zidovi teško oštećeni. Velika oštećenja interijera spriječio je njegov kameni nadsvođeni strop.

Iskapanja, koja su upravo završena, sada će ustupiti mjesto dugom razdoblju analize i proučavanja, kako bi se bolje identificirali i smjestili u vrijeme namještaj, organski ostaci, DNK i drugi materijali koji su otkopani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.