Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Znanstvenici u strahu: Vulkan Katla bi brzo mogao eruptirati

Erupciju najvećeg vulkana Katle mogli bi potaknuti učestali potresi. Prošle je godine eruptirao Eyjafjallajökull koji je uzrokovao kaos u zračnom prometu zapadne Europe

REUTERS
Foto: REUTERS
2 komentara

Nova vulkanska erupcija vulkana Katla na Islandu mogla bi uzrokovati još veći kaos u usporedbi s prošlogodišnjim izbacivanjem pepela iz vulkana Eyjafjallajökull, koji je mnogo manji nego Katla. Podsjetimo, u svibnju 2010. godine izmaglica koju je uzrokovala vulkanska prašina paralizirala je zračni promet nad većim dijelom Europe na nekoliko tjedana.

Seizmolozi su otkrili laganja podrhtavanja tla ispod najsnažnijeg vulkana u toj otočnoj državi, što bi smatraju, moglo uzrokovati vrlo snažnu erupciju, piše Daily Mail. Nakon nekoliko potresa magnitude 3 stupnja po Richteru znanstvenici, koji već dulje proučavaju ovo područje, zabilježili su i potres od 4 stupnja po Richteru. 

Katla ima veću količinu lave, a njeno izbacivanje moglo bi ugroziti mnoge živote. Selo Vík í Mýrdal već je spremno za evakuaciju. Iako su tektonska kretanja zemljine površine česta u tom području Atlantskog oceana, Katla je posljednji put eruptirala prije 90 godina. No, istraživanja su pokazala da je Katla kroz stoljeća lavu izbacivala dva puta u sto godina. 

- Primili smo nekoliko dojava ljudi koji su zabrinuti da bi Katla mogla uskoro eruptirati, a posljednji je put eruptirala 12. listopada 1918. Mi kao znanstvenici ne vidimo veliku povezanost tih datuma, ali vidimo povećanu aktivnost. Pitanje je hoće li se stanje smiriti ili će doći do erupcije - kazao je Einar Kjartansson, geofizičar u islandskom Meteorološkom uredu.

Islandski predsjednik Ólafur Ragnar Grímsson, nakon katastrofe prošle godine u svibnju, poslao je upozorenja svim europskim zemljama, kao i aviokompanijama za koje se računa da su tada izgubile 1,3 milijarde funti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message