News

Komentari 57

Znanstvenici zabrinuti: Pojavila se nova varijanta korona virusa s ekstremno puno mutacija

Znanstvenici zabrinuti: Pojavila se nova varijanta korona virusa s ekstremno puno mutacija

Virolog Tom Peacock sa Imperial Collegea u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da nevjerojatno velika količina mutacija u spike proteinu izaziva veliku zabrinutost

Znanstvenici kažu da novi soj koronavirusa nosi ekstremno visok broj mutacija koje mogu izazvati daljnje bolesti. Genomskim sekvenciranjem ova je varijanta virusa potvrđena kod deset slučajeva u tri države. Izazvalo je to ozbiljnu zabrinutost među znanstvenicima jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da 'izbjegne' imunitet.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u proteinu šiljku, koji je dio virusa koji većina cjepiva koristi za pripremu imunološkog sustava protiv koronavirusa, piše Guardian. Mutacije u tom proteinu mogu utjecati na sposobnost virusa da inficira stanice i širi se, ali i otežati imunološkim stanicama da napadnu patogen.

Ova varijanta prvo je uočena u Bocvani 11. studenog, gdje je potvrđena sekvenciranjem kod tri slučaja, dok je još šest potvrđeno u Južnoj Africi tri dana kasnije i jedan u Hong Kongu tog dana.

Virolog Tom Peacock sa Imperial Collegea u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da nevjerojatno velika količina mutacija u proteinu šiljku izaziva veliku zabrinutost.

Na Twitteru je Peacock napisao da bi varijantu trebali nadzirati, ali i dodao da može biti riječ o neobičnom klasteru koji nije baš prenosiv.

Direktorica COVID-19 odjela u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost, Meera Chand, rekla je da u partnerstvu s znanstvenicima diljem svijeta prate razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

- U prirodi je virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva s novim varijantama virusa. Sve varijante koje pokazuju dokaze širenja virusa se brzo provjeravaju - rekla je Chand.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, rekao je da je rad u njegovom laboratoriju otkrio da dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju zaraznost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

- Ključna značajka virusa koja nije poznata je zaraznost jer se čini da je to potaknulo inicijalno širenje delta varijante - rekao je Gupta.

Profesor Francois Balloux, direktor UCL Instituta za genetiku rekao je da se veliki broj mutacija u varijanti virusa očito nakupio u jednom 'prasku', što sugerira da se moglo razviti tijekom kronične infekcije kod osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, vjerojatno neliječenim pacijentom s HIV/AIDS-om.

- Definitivno bih očekivao da se slabo prepoznaje po neutraliziranju antitijela u odnosu na alfa ili delta. Teško je predvidjeti koliko se može prenositi u ovoj fazi. Za sada bi to trebalo pomno pratiti i analizirati, ali nema razloga za pretjeranu zabrinutost osim ako u bliskoj budućnosti ne počne rasti brojke s tom varijantom zaraze - rekao je. 

Najčitaniji članci