News

Komentari 115

Znate li zašto 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti?

Znate li zašto 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti?

Hrvatska 30. svibnja slavi Dan državnosti. Do 2019. godine ovaj se blagdan slavio 25. lipnja, a 30. svibnja bio je Dan Hrvatskog sabora

Hrvatska 30. svibnja obilježava Dan državnosti, 31. godišnjicu konstituiranja prvog, demokratski izabranog višestranačkog Sabora  nakon gotovo pola stoljeća komunističke vlast u Hrvatskoj. 

Do 2019. godine ovaj se blagdan slavio 25. lipnja, a 30. svibnja bio je Dan Hrvatskog sabora.

Tog su datuma 1990. godine stvoreni temelji modernog djelovanja Sabora, potvrđena je njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti, stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske. Sabor je stvoren kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo svih građana Hrvatske. Donio je ključne odluke kojima je raskinuo državnopravne veze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, Božični Ustav te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti.

Za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domijan,a potpredsjednici su bili Vladimir Šeks, Ivica Percan i Stjepan Sulimanac. Stipe Mesić imenovan je predsjednikom Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Tuđman je u svom govoru istaknuo da je konstituiranje prvog višestranačkog Sabora prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji, piše na službenoj stranici Hrvatskog Sabora.

- Tijekom svih tih dugih stoljeća i tegobne nam povijesti, Hrvatski državni sabor bio je čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice. Hrvatski je sabor bio nositeljem pravnoga poretka, i u ovisnosti od društvenih okolnosti svoga vremena jamstvom sloboda i prava građana, te općega civilizacijskog napretka - dodao je tada Tuđman.

Prvi saziv Sabora je imao 351 zastupnika, općinsko vijeće, vijeće udruženog rada i Društveno-političko vijeće. HDZ je imao 207 mandata, dok je Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena imao 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, a13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Ovaj se datum, 30. svibnja, do 2001. obilježavao kao Dan državnosti, a onda je iste godine Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj proglašen Danom Hrvatskog sabora. Slavio se 25. liipnja do 2019. kada je ponovno odlučeno da se slavi 30. svibnja.

Najčitaniji članci