Obavijesti

News

Komentari 58

ZOO dobio dva kralja - lavica Nyota okotila laviće blizance

ZOO dobio dva kralja - lavica Nyota okotila laviće blizance
3

Vitalni, agilni i puni energije - tako bebe opisuju u ZOO-u iz kojeg priznaju, do lavića gotovo pa se i ne može. Ne štiti ih samo mama, već čitav čopor

VIDEO

Nije dio monarhije, ali i glavni grad Hrvatske sad ima kralja. I to ne jednog, već dva! Zaslužni za to jesu Leo i Nyota, lavovi iz Zoološkog vrta, koji su na svijet donijeli dva preslatka mladunca. Vitalni, agilni i puni energije - tako bebe opisuju u ZOO-u iz kojeg priznaju, do lavića gotovo pa se i ne može. Ne štiti ih samo mama, već čitav čopor, a oni tek ponekad provire iz brloga svoje nastambe.

Složili se od početka

- Lavove se opravdano smatra kraljevima životinja, ali jedna od situacija kad najbolje možete vidjeti svu njihovu snagu, jest kada štite svoje mlade - objasnio je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok te dodao kako je, kad su se mladunci tek okotili, lavica Nyota glasnom rikom i zastrašujućim kretnjama tjerala sve koji bi im se približili. Sada se navikla na timaritelje i djelatnike Vrta koji se o njima brinu, kaže ravnatelj, no nepoznatima još uvijek ne da blizu. Iako vrlo uzbuđeni zbog lavića, objasnio je Damir Skok, ni djelatnici se nisu približavali više no što je trebalo.

- Činili smo sve da ih poštedimo nepotrebnih uznemiravanja - istaknuo je ravnatelj Skok te pojasnio kako se upravo iz tog razloga još uvijek ne zna ni spol mladunaca, koji će se odrediti tek kad se lavići počnu odvajati od majke. Bit će to uskoro, najavljuju iz Zoološkog, budući da bebe napreduju odlično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mama ih kvalitetno hrani, a oni svakim danom postaju sve odvažniji, pa sve češće izlaze i u vanjski dio nastambe - ispričala je zoologinja Dijana Beneta, koja je, baš kao i ostali djelatnici u Vrtu, posebno ponosna na novu zagrebačku obitelj. Prvi su to mladunci jedanaestogodišnje lavice Nyote koja je sa sestrom Ayanom u Zagreb stigla iz Amsterdama, i desetogodišnjeg lava Lea iz Subotice, a također i prve bebe u nastambi “Lavlja stijena Kidepo”, svečano otvorenoj prije dvije godine. Da su se tata lav i mama lavica odmah složili, bilo je jasno od samog početka njihova spajanja u Maksimiru jer na potomstvu radili su od samog početka.

- Nerazdvojni su. Zajedno rade sve, a svoju privrženost iskazuju i vođenjem ljubavi, i to petnaestak puta dnevno - o aktivnostima Lea i Nyote otkrili su iz Zoološkog prije godinu dana, a čini se da se upornost na kraju i isplatila. Četiri mjeseca duljina je skotnosti kod lavica, a prije okota one se povlače na skriveno mjesto, gdje na svijet donesu do četiri mladunca teška oko kilogram i pol te duljine pola metra. Nakon okota, otprilike mjesec i pol o njima brine samo majka.

- Naši lavići sad imaju nešto više od mjesec dana i najveća im je zaštitnica Nyota, ali i tata Leo prati njihove pokrete 24 sata na dan - otkrivaju iz Zoološkog vrta u kojem mali blizanci, osim mame i tate, imaju i tetu Ayanu, koja ih također čuva kao da su njeni.

Ulaz u ZOO besplatan

A osim ljubavi među lavovima, ovaj čudesni okot u ZOO-u pripisuju i odličnim uvjetima u novoj lavljoj nastambi.

- Kako bi i druge životinje dobile što bolje uvjete života, u tijeku je prva faza modernizacije Vrta. Upravo ovih dana radovi su u završnici, pa je građanima otežan pristup nekim dijelovima ZOO-a unutar kojih je i nastamba lavova - objasnili su iz Zoološkog, u kojem se trenutno, zbog asfaltiranja pristupnih cesta nastambama, može ući tek u Tropsku kuću, a zbog toga je i sam ulaz u Vrt besplatan. U boljem pogledu na lavove, a i ostale životinje, kažu iz ZOO-a, moći će se uživati od sljedećeg tjedna. Podsjetimo, na jesen bit će gotova prva faza modernizacije Vrta, a unatoč radovima koji traju čitavo ljeto, djelatnici ZOO-a nisu ga željeli zatvarati ljubiteljima životinja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu