Obavijesti

News

Komentari 79

'Zoran će se vratiti za koji dan'

'Zoran će se vratiti za koji dan'

NE MORA ŽURITI Zoran Mamić je u Emiratima. Još nije dobio poziv za odsluženje kazne, a njegov odvjetnik tvrdi da se uskoro vraća u Hrvatsku

VIDEO

Kako bi Zorana Mamića mogli pozvati na izvršenje kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, Županijski sud u Osijeku, koji je donio prvostupanjsku presudu, prvo mu mora službeno uručiti odluku Vrhovnog suda.

Uobičajeni je postupak da se presuda dostavlja na adresu prebivališta, no kako je Mamić u inozemstvu, upitno je hoće li mu je moći uručiti na taj način. Druga mogućnost je objava presude na oglasnoj ploči suda, čime se smatra da je stranka obaviještena. Nakon što Zoranu Mamiću, na jedan ili drugi način, uruče presudu Vrhovnog suda, spis se šalje sucu izvršenja Županijskog suda u Zagrebu. Sudac tad piše rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, koje se ponovno treba uručiti osuđeniku.

On tad može zatražiti i odgodu odlaska na izvršenje kazne ako za to ima zakonske osnove. Ako mu zagrebački sud ne uspije uručiti rješenje jer nije dostupan ili se nalazi u inozemstvu, spis se vraća na onaj sud koji je donio prvostupanjsku presudu, odnosno Županijski sud u Osijeku, koji dalje postupa te može naložiti izdavanje tjeralice.

Promijenili zakon: Sad je lakše do državljanstva u Emiratima. Osuđeni Zoran Mamić je tamo
Promijenili  zakon: Sad je lakše do državljanstva u Emiratima. Osuđeni Zoran Mamić je tamo

Mamić, iako je pravomoćno osuđen, mogao je bez problema napustiti zemlju. Iz osječkog suda poručuju da od njih nitko nije zatražio nikakvu zaštitnu mjeru u odnosu na Mamića poput, primjerice, oduzimanja putovnice, a sud nema ovlasti donijeti mjeru bez prijedloga. Zoran je, nakon što je bio kod brata Zdravka u BiH, 26. ožujka otputovao u Dubai. UAE nema ugovor s RH o izručenju osuđenih osoba, a posebice ako su uz to i njihovi državljani. Zoran je kao nogometni trener u toj zemlji ostvario izniman uspjeh pa su ga željeli za izbornika reprezentacije. Zoran će se uskoro vratiti, kaže njegov odvjetnik Mijo Golub.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.