Obavijesti

News

Komentari 25

Zoran Milanović: Bilo mi je mučno predložiti razrješenje Kindera, ali ja tu nemam izbora

Zoran Milanović: Bilo mi je mučno predložiti razrješenje Kindera, ali ja tu nemam izbora

Predsjednik je sudjelovao na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman

VIDEO

Imao sam ozbiljne razloge za to, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović na pitanje novinara zbog čega je točno u dopisu premijeru Andreju Plenkoviću predložio razrješenje generala bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja vojno-sigurnosne agencije (VSOA-e).

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, kako je Nova TV objavila, dio pripadnika Vojno obavještajne-sigurnosne agencije pronevjerio je najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljski i Litvi.

O prijedlogu razrješenja ravnatelja VSOA-e: 'Bilo mi je mučno ovo napraviti, ali nemam izbora'

- To je čovjek kojeg sam ja na neki način imenovao na to mjesto 2015. na prijedlog Ante Kotromanovića, za kojeg vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo niti se švercao u tramvaju, ali pod njegovom kapom su se odvijale kontinuirano nepravilnosti i stvari s kojima će se morati pozabaviti DORH - rekao je Milanović naglasivši kako se ne radi o osobnoj Kinderovoj odgovornosti, ali da o zapovjednoj u slučajevima koji su se ponavljali i koje je trebalo iskorijeniti.

- S obzirom da se to nije dogodilo, da je izvješće VSOA-e porazno, ja nemam izbora - poručio je.

Istaknuo je kako se sad otvara i pitanje svrsishodnosti posla koje VSOA obavlja u usporedbi sa SOA-om te da o tome treba ozbiljno razgovarati.

- Žao mi je što se ovo dogodilo i što nisam imao izbora jer generalu Kinderu, kojeg znam još od studija i to po dobru, je ostalo još samo godinu dana u njegovu drugom mandatu. On sedam godina radi ovaj posao i na neki način bilo mi je mučno ovo napraviti - rekao je Milanović ponovivši kako izbora nema. 

- Premijer će vidjeti što će napraviti - dodao je. 

Naime, premijer je ovih dana boravio u News Yorku gdje je sudjelovao na Skupštini UN-a, a iz Vlade su poručili da će se o prijedlogu razrješenja očitovati kad se vrati.

Upitan koliko će imenovanje novog čovjeka biti problem, obzirom na trzavice i katastrofalan odnos s ministrom obrane Marijem Banožićem, Milanović je poručio kako će "ovo biti ozbiljan problem obzirom na Banožića, kojeg predsjednik Vlade štiti kao da mu je najrođeniji."

- I to je korijen većine problema u ovom sustavu. Ali, kažem, ovaj način na koji funkcionira VSOA, to je besmisleno. Toj organizaciji treba i obavještajno-sigurnosnom segmentu treba dati novi sadržaj i hijerarhiju. Ovo nije dobro - rekao je.

Najmanji mu je problem, istaknuo je, što ga Vlada ignorira i što Banožić danas nije na prisezi kadeta na Vojnom učilištu. 

- Možda je na DORH-u, to je dobra vijest, tamo mu je mjesto. Ne moraš me slaviti, to je najmanji problem, ali daj odradi posao - rekao je. 

Što se tiče novog čovjeka na čelu VSOA-e istaknuo je kako on nema prijedloga pa pojasnio proceduru.

- Imamo cijeli niz nevjerojatnih zakonskih rješenja, od kojih su neka izravno protuustavna, kao zadiranje Vlade i ministra u zapovjedne ovlasti predsjednika kao Vrhovnog zapovjednika, tog ima cijelo čudo, a ima i glupih odredaba, kao što je odredba u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a koji kaže da je predlagatelj ravnatelja VSOA-e ministar obrane. Kak' sad to? Čovjek koji praktički lijeva ruka, izvršitelj premijera. A imenujemo supotpisom premijer i ja. A sad pazite dalje, inicijativu za razrješenje može podnijeti predsjednik kao Vrhovni zapovjednik, predsjednik Vlade ili Sabor. Gdje je tu ministar? Njemu je data utrobna ovlast da izmisli osobu koja će biti kandidat i onda nestaje iz priče - rekao je. 

A ministar obrane, dodao je, ne dobiva ni izvješće VSOA-e. 

- Dobili smo ga samo Plenković i ja. Cijeli niz potpuno glupih rješenja. Što da očekujem od Banožića koji se ponaša da se u svakom trenutku može napiti krvi, koji čovjeka šalje u penziju bezveze, koji se iživljava nad brigadirima, zapovjednicima, koji mene dovodi u iskušenje da se naprosto svetim nekome tko s njim pije kavu...? Ja to nisam napravio, kadrovska rješenja Plenkovićeva sam prihvaćao, jedinog ambasadora, kojeg smo imenovali u ove 2,5 godine, sam prihvatio na Plenkovićevu inicijativu - kazao je Milanović.

Ako se Kindera uopće razriješi, kaže Milanović, prijedlog za novog čelnika sigurno će biti umrežen stranačkim kapilarama.

- I onda bih ja na to trebao pristati kad to pročitam u novinama? To su stvari koje se prethodno moraju dogovoriti iza zatvorenih vrata - poručio je.

O odbijenici Vlade za izručenjem naših pilota: 'Nisu učinili ništa, tu se radi o zulumu i teroru nad hrvatskim zapovjednicima'

Komentirao je i odbijenicu Ministarstva pravosuđa, koju su uputili Srbiji na zamolnicu za izručenjem četiri pilota, protiv kojih je srbijanski sud nedavno podigao optužnice zbog navodnih ratnih zločina u BiH tijekom Oluje.

- Vlada nije učinila ništa i vidim da neće učiniti ništa. Da sam premijer, učinio bih nešto. Nisam premijer. Mogu predložiti, ali ne ovako javno. Tu se radi o zulumu i teroru nad hrvatskim zapovjednicima i rekao sam sve što sam imao reći o njihovoj navodnoj odgovornosti - poručio je predsjednik naglasivši kako je način na koji se Srbija ponaša nejasan. 

- Ja ne znam što oni hoće. Hoće u EU. Na ovaj način neće. I cijela priča je besmislena. I ova inicijativa Brdo-Brijuni na kojoj sam bio prije nekoliko dana, da bih onda slušao preko beogradskih i sarajevskih medija da sam navodno komentirao nešto Srebrenicu. To je gadljivo, meni to ne treba, Hrvatskoj to ne treba - istaknuo je.

Hrvatska, dodao je, ima načina da odgovori ako za to postoji politička volja. 

- A zna se tko to može - premijer. Zašto neće? Nemam pojma. Ova priča da mi po tome nećemo postupati, kao da ti netko opsuje mater više puta, možeš ne postupati, a možeš i reagirati. A ti pokušavaš fino - rekao je pa se obrušio i na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog priča o ubijenoj srpskoj djeci. 

- Ta priča s ubijenom djecu mi je postala nepodnošljivo gadljiva. I mi Hrvati isto imamo djecu. Kao netko je išao ubijati srpsku djecu, baš iz aviona je išao gađati srpsku djecu. Tu ima cijeli niz pitanja, koje Srbija u principu ni nema prava postavljati i taj njihov zakon kojim si prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo na području bivše Jugoslavije, u redu, ali tako u EU nećeš ući pored mene živoga - naglasio je upitavši radimo li mi Srbiji probleme kakve neke države rade Makedoniji, koja ih nije ni napala.

- Je li nas Srbija napala? Je. Jesu Srbija i Beograd bombardirali, palili masovno Hrvatsku? Je. Kako se Hrvatska ponaša prema Beogradu? U procesu europskih integracija džentlmenski. Pa dosta je bilo - rekao je oštro Milanović.

O pozivu premijera da Schmidt iskoristi bonske ovlasti: 'Kasno Marko na Kosovo stiže'

Komentirao je i govor premijera Plenkovića na Skupštini UN-a tijekom kojeg je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti za Hrvate u BiH. Nije ga slušao, kaže Milanović, ali što se tiče ovog poziva Schmidtu poručuje - kasno Marko na Kosovo stiže.

- A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Ja imam 55 godina i znam da ne mogu živjeti još Bog zna koliko dugo, ali neke stvari počinjete radit na vrijeme ili ih ne radite. Ja o tome govorim godinu dana, morao sam dići i istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome - o besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Pa daj jednom iskoristi u ime pravde. I, bogami, tri tjedna nakon mog govora to se i dogodilo - rekao je.

Ali što se dogodilo? To da je, kaže, taj gospodin sprčkao nekakvu kašu, koju je onda dao u javnu raspravu. Zbog toga je ponovno opleo po Schmidtu. Ali i Plenkoviću.

- Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, ne daješ onda u javnu raspravu nego postupaš kao suveren. Izazoveš i daš vremena bukačima da se organiziraju i sad će ti pet tisuća organiziranih galamdžija na ulice u Sarajevu, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo ili Hrvata iz Mostara, pa da vidim kako će proći. Cijeli model je kontaminiran i na kraju se čovjek prepao i nema ga nigdje, pitanje je li uopće živ - kaže i dodaje kako sada, dva tjedna prije izbora u BiH, Andrej Plenković poziva na nešto.

- Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže. Tu je 10 godina izgubljeno, zadnjih godinu dana se o tome govori - kazao je Milanović istaknuvši da je Schmidt prijedlog, za kojeg smatra da je nedokuhan, predstavio upravo nakon Milanovićeva govora u NATO-u, ali i da sluti koja mu je velika država šapnula da ga povuče.

- NATO je bitan, a ne govor na Skupštini UN-a - spustio je Plenkovića. 

'U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za lijepe, poetske govore u Skupštini UN-a'

U misiji EU, Althea, u BiH, naglasio je, Hrvatska ne sudjeluje.

- Temeljem nje su niz država, NATO-a i ne NATO-a, prisutni u BiH. Hrvatska nije zato kaj se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da budemo, odnosno da imamo pravo biti ako hoćemo. Tome se pruža otpor, organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom. Zašto je to tako, ja to ne mogu shvatiti nakon 30 godina. Kao, Hrvatska je opasnost za BiH. Tu su časnici na obuci bošnjačke nacionalnosti, svake godine. Što dolaze u neprijateljsku zemlju? Imamo posla sa fantomima i sad zajednički, konačno i Vlada, pokušavamo djelovati, prije svega kroz EU na način da Hrvatska ima pravo da bude gdje god hoće kao članica EU - istaknuo je naglasivši kako je u toj misiji Turska, a Hrvatska ne može. 

- Turska može. Turski predsjednik je bio moj drag gost, ali je na press konferenciji rekao da treba ukinuti Daytonski sporazum. I njegova vojska može biti u BiH, a mi teoretski ne možemo. Događaju se vrlo neobične i tupe i glupe stvari i bez zajedničkog nastupa Vlade, diplomacije, mene osobno, tamo gdje je to bitno nećemo napraviti ništa. U BiH nismo napravili ništa i sada je kasno za ovako lijepe, poetske govore u Skupštini UN-a - naglasio je predsjednik dodavši kako bi, da mu se premijer u tome priključio ranije, sada mirno mogli dočekati izbore u BiH i da bi onda predstavnika Hrvata birali Hrvati, kao što Srbi biraju svoj, a Bošnjaci koga hoće i kako hoće. 

- To je fundamentalna nepravda od koje se vrti u glavi. Izbori su za dva tjedna, ej. To je kao da počneš spremati građansko i kazneno pravo tri dana prije roka, a za svaki ti treba po mjesec dana. Kasno je - rekao je. 

Srbi gube pravo na dvojezničnost u Vukovaru: 'Ja sam bio veći Srbin o tzv. Srba prije 10 godina. Ako se oni neće time baviti, neću ni ja'

Govoreći o rezultatima Popisa stanovništva, koji je pun kontradiktornosti, a prema kojem je broj Srba pao ispod 30 posto, čime po Ustavu gube pravo na dvojezičnost, Milanović ističe kako to nije nešto što je u ovom u trenutku pretjerano važno za hrvatsku politiku. 

- Pravila su jasna. Ja se više time neću baviti zato što tada, kada sam se time bavio kao dobar upravljač i tko je vjeran Ustavu, onda podrška nije dolazila. Ta tupa oportunistička pozicija, koju su imali tzv. lideri hrvatskih Srba, je nešto što mi je definitivno dalo do znanja da ako se oni time neće baviti, neću ni ja. Bacao sam se pod kotače vlaka za druge, koji su time politički manipulirali. Ako vama, gospodo, to nije bitno... Ja sam pokušao, ne ide, ima važnijih stvari. Bio sam veći Srbin od tih tzv. Srba prije 10 godina i ispao sam, ne mislim budala, ali imam i ja svoj rok trajanja, pa neću se habati bezveze - istaknuo je. 

O INA-i: 'Nema promjene upravljačkog modela i nema šanse da ljudi u Upravi daju ostavke pa ostanu bez otpremnina'

Komentirao je i slučaj INA-e, hrvatske članove Uprave koji ne žele sami otići jer u tom slučaju neće dobiti milijunske otpremnine te najavu Vlade da ide u razgovore s MOL-om o promjeni modela upravljanja INA-om. 

- MOL ima vlast, izborili su je na neki način, novcem, korupcijom... To nitko ne da. Nema promjene upravljačkog modela i nema šanse da ljudi koji su došli u Upravu INA-e preko političkih kanala sad daju ostavke pa ostanu bez otpremnina. Pa nisu ludi, ne idu oni na izbore, oni odgovaraju sebi, svojim ženama, muževima i djeci i čekat će da ih smjene. I u buduće će biti tako jer nema ni te vrste ugovora bez zaštitnih klauzula, ne možete nekom članu Uprave dati cipelu i reći gubi se - rekao je dodavši kako ih se ne može natjerati da odustanu od otpremnima. 

- Ni neće, tko normalan to radi - kazao je pa podsjetio na slučaj kad je SDP došao na vlast pa htio smijeniti predsjednika Uprave Croatie Airlinesa i ostaviti ga člana Uprave, ali on na to nije pristao. 

- on se radije dao smijeniti i zel je četiri milijuna kuna i pjeval borbene. I to je to. Moraš baciti novac, to je bačen novac i ljudima pjena ide na usta zbog toga, i meni isto, ali kaj mogu - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca
PETAK ČETRNAESTI

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca

U odnosu na taj sitan ženski (i muški) svijet, kojemu je hajka temeljni oblik borbe za bolji svijet, Marija Selak Raspudić je ispala velika faca. Koliko god mi o tome šutjeli

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju