Obavijesti

News

Komentari 130

Milanović: "Hrvati su jedva dočekali da se riješe oružja"

Milanović: "Hrvati su jedva dočekali da se riješe oružja"
13

Muzej Sinjske alke će kroz svoj stalni postav, koji je u cijelosti u funkciji tumačenja fenomena Alke, prikazati povijest Alke, povijest Sinja te tumačiti uloge sudionika

VIDEO

U sklopu središnjeg događaja obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke , premijer Zoran Milanović prisustvovao je u 11 sati otvorenju Muzeja Sinjske alke.

U pratnji predsjednika Vlade Milanovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić , ministar kulture Berislav Šipuš , ministar obrane Ante Kotromanović i ministar turizma Darko Lorencin .Među brojnim uzvanicima bili su i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar te splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja .

Iako je najavljeno da će premijer otvoriti muzej on to službeno nije napravio jer, kako je kazao, tu čast prepušta predsjedniku Viteškog alkarskog društva dr. Stipi Jukiću jer on je reže vrpce.

POGLEDAJTE VIDEO: Svečano otvorenje Muzeja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata 00:41

- Evo dopalo je mene, kakav trik sudbine , da danas budem ovdje. Slušam kako se Amerikanci grčevito bore da mogu nositi oružje, a naši su nosili oružje 300 god i muškarci i žene. Ovdje se bore i jedva su čekali da ga se riješe - kazao je između ostalog Milanović , prisjetivši se svog prvog odlaska alku 1971. kada je imao 5 godina.

- Alka je etnografija, ali to je samo pola istine. Alka je i politika jer kroz breme povijesti politika se iz nje nije mogla maknuti - rekao je Milanović.

Ministar Kotromanović je prije otvorenja kazao kako je iznimno ponosan zbog muzeja jer on i sam potječe iz ovih krajeva.

U Muzej Sinjske alke je uloženo 24 milijuna kuna , dok je u cijeli kompleks Alkarskih dvora uloženo 90 milijuna kuna - od čega je Vlada osigurala pola.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi pogled na Muzej Sinjske alke

Pokretanje videa...

24sata 00:28

Muzej Sinjske alke će kroz svoj stalni postav koji je u cijelosti u funkciji tumačenja fenomena Alke prikazati povijest Alke, povijest Sinja te tumačiti uloge svih sudionika Alke, njihovih odora i oružja. Muzej je organiziran u okviru Alkarskih dvora kao samostalna organizacijska jedinica koju je osnovalo Viteško alkarsko društvo u Sinju.

Obnova Alkarskih dvora i izgradnja Muzeja Sinjske alke ostvarena je uz potporu Vlade Republike Hrvatske , odnosno Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Sinjska alka je nastala kao proslava obilježavanja pobjede nad osmanlijskom vojskom 1715. godine , kada su malobrojniji branitelji sinjskog starog grada, kako se vjeruje, po zagovoru Gospe Sinjske uspjeli poraziti nadmoćnijeg osvajača.

O alkarskom muzeju se u Sinju razmišljalo desetljećima, već je dr.sc. Ivo Maroević koncem 1987. godine razradio Prostorni program za Alkarske dvore s muzejom Sinjske alke, potom cjelovitu Koncepciju stalnog postava Alkarskog muzeja u Sinju te konačno i Muzeološke uvjete za muzej Sinjske alke u Sinju.

Autori muzeološke koncepcije su dr.sc. Joško Belamarić i dr.sc. Ante Milošević , a likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović . Posebnu atrakciju postava predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a koju možemo zahvaliti akademskom kiparu Hrvoju Dumančiću i metkovskoj radionici „Neira“.

Za realizaciju tako izuzetnog i zahtjevnog posla. Do danas na izvođenju svih radova sudjelovalo je više od 50 djelatnika. Radovi su podrazumijevali dvije vrste zahvata: izradu replika i konzervatorsko-restauratorske radove na originalima.


Više o 300. obljetnici Sinjske alke na alka.hrt.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)