Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
135 komentara

Bacaju novac: 'Kupujemo još i nova njemačka oklopna vozila'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je danas Remontni zavod Oružanih snaga RH. Premijer je razgledao vojna vozila tipa MRAP, koje su donirale SAD

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
135 komentara

Nekoliko dana nakon što je objavljeno da kancelarka Angela Merkel stiže u srpnju u Hrvatsku, premijer Milanović je najavio da kupujemo njemačke vojne transportere.

- Uskoro ćemo od Njemačke nabaviti oklopna vozila. Njih smo trebali kupiti na natječaju prije pet-šest godina, a sad ćemo ih dobiti praktički besplatno - izjavio je premijer dok je jučer obilazio oklopna vozila koje je vlada SAD-a darovala Hrvatskoj.

Ona su trenutačno smještena u Remontnom zavodu Oružanih snaga na zagrebačkom Jankomiru. Ondje će ih prebojiti u zelenu boju, koju imaju i ostala hrvatska vojna vozila. 

Premijer je američke transportere pregledao samo izvana i nije želio ući u vozilo. Sigurno se još sjeća kako je lani u Petrinji pao dok je pokušavao skočiti s transportera. U Hrvatsku je zasad stiglo 30 od 212 američkih oklopnjaka, no kod preuzimanja donacije došlo je do problema jer Hrvatska nije imala novca za platiti PDV. Tek nedavno su uspjeli osigurati novac.

- Vozila ćemo platiti iz proračuna. Zasad smo platili ova koja smo uvezli. Vrijedni su oko 70 milijuna kuna i platili smo oko 15 milijuna kuna PDV-a - rekao nam je ministar obrane Ante Kotromanović.

Tijekom prezentacije vozila premijeru jedan od tehničara je naglasio kako su sva američka MRAP vozila ispravna i da su u prosjeku prošla oko 30.000 kilometara, ali da ima i onih koja su prošla samo oko osam.

Prosječna cijena jednog korištenog vozila je oko dva milijuna kuna, a Hrvatska je, uz ove, dobila i neke rezervne dijelove. Premijer se pohvalio i kako je Hrvatska pravodobno reagirala kad je SAD ponudio zemljama Europe ova korištena vozila.

- Prvi smo reagirali i uspjeli doći do vozila. Mi smo jedini u Europi koji imamo nešto ovakvo - dodao je Milanović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message