Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Zov slobode: Šest supova je poletjelo nakon godinu dana

Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, su pušteni na slobodu

Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
38 komentara

Supovi  Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, nakon oporavka u subotu su napokon dočekali svoj ponovni let i puštanje u prirodu.

Roko je u blizini svog gnijezda lani pao u more, Spaky je pao u dvorište mještana u Otokun, a iznemogloga i izgladnjelog supa imena Alan u kolovozu prošle godine uočili su turisti na gromači kod Osora na Cresu. 

Mateuža su spasili lani u kolovozu, kad je iz gnijezda pao u more, a iznemoglog i mokrog supa Vilima uočio je ronilac. Iscrpljenoga i izgladnjelog Zlatka Podravca pored Koprivnice našao je lovac. Za sve njih do oporavka se brinula neprofitna udruga Grifon iz Senja.

Osim o bjeloglavim supovima, brine se o svim ugroženim pticama grabljivicama. Do sada su oporavili i u prirodu pustili 126 bjeloglavih supova, liječili njih više od 150 te prstenovali 930.

Centru je cilj na Velebit vratiti i preostale tri vrste regionalno izumrlih strvinara - crkavice, supa starješine i kostoberine, a osim toga provodi istraživanja i zaštitu najugroženijih vrsta poput - prugastog, surog i orla zmijara te sivog, krškog, eleonorinog sokola i bjelonokte vjetruše.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message