Obavijesti

News

Komentari 118

Žrtva svećenika don Ivanova: Očekujem da se Crkva ispriča

Žrtva svećenika don Ivanova: Očekujem da se Crkva ispriča
7

Je li Crkva primjereno reagirala na slučaj pedofilije u Bibinju s Tihomirom Ladišićem razgovarali su teolog Tonči Matulić, novinar Drago Pilsel i odvjetnik Branko Šerić

VIDEO

Očekujem ispriku Crkve i prihvatit ću je ako do nje dođe. No prvenstveno želim da otvore oči i priznaju svoje grijehe i da se bore protiv tog zla. Cilj mi je da se zaštite sva djeca kako se u budućnosti ne bi više događale ovakve strahote - kazao je Josip Lisica, žrtva seksualnog zlostavljanja bibinjskog svećenika Nedjeljka Ivanova,u emisiji "60 minuta s Tihomirom Ladišićem". U emisiji poznatog voditelja i urednika gostovali su još teolog Tonči Matulić, novinar Drago Pilsel, odvjetnik Branko Šerić te psihijatrica Marija Bačan.

- Mogu govoriti samo o fenomenu pedofilije i koliko se to tiče crkve i društva. Tako nešto nazvao bi čuškom samom Bogu, to je grijeh u nebo vapijući. Najradije bi plakao zbog toga. Evo ja se ovom prilikom ispričavam u svoje osobno ime - kazao je prof. dr. sc. don Tonči Matulić koji je cijelo vrijeme izbjegavao odgovor na pitanje treba li svećenik prijaviti ako zna da se tako nešto dogodilo. Ipak, ističe da bi on osobno to učinio. Drago Pilsel ispričao je ovom prilikom kako je njega kao dvanaestogodišnjeg dječaka dok je išao u selezijansku osnovnu školu svećenik napastovao.

- Pipanje nije dugo trajalo, ali dovoljno dugo da ga pamtim. S jednom rukom bi me grlio, ali me zapravo držao da se ne mogu pomaknuti dok bi me drugom pipkao - ispričao je Pilsel te dodao kako je nakon toga imao strah od dodira liječnice na redovitim pregledima.

- Djeca koja su iskorištavana imaju osjećaj da su prljava i obilježena, imaju osjećaj nelagode, grijeha, a na kraju često imaju i problema sa spolnošću. Čak 90 posto djece jako dobro poznaje ljude koji ih zlostavljaju, a tek 15 do 20 godina nakon što se to dogodi slijedi razotkrivanje - kazala je psihijatrica Bačan. Branko Šerić kaže da je na svu sreću javnost posljednjih godina jako senzibilizirana oko pitanja pedofilije.

- U ovom slučaju nitko od nas nema pravo govoriti o zastari jer jedino tijelo koje može utvrdit da je došlo do zastare je državno odvjetništvo ili sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)