Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Žrtve iznuđivača Zorana: 'On laže, mi smo sve rekli policiji'

Zoran M., kojeg policija sumnjiči da je gnjusnim prijetnjama, premlaćivanjem i dugogodišnjim zastrašivanjem od supružnika izvukao oko 200.000 eura

Zeljko Hladika/24sata
Foto: Zeljko Hladika/24sata
22 komentara

Moji roditelji nisu u zemlji. Otputovali su, ali ne zbog ovog nego poslovno, imaju nekih obveza, kazao je sin supružnika iz Zagreba od kojih je Zoran M. (51) navodno iznuđivao novac 16 godina.

Dodao je da su on i njegovi roditelji, M. N. (62) i N. N. (49), pročitali što je Zoran navodno ispričao istražiteljima, no da nemaju potrebe komentirati 'njegove laži'.

- Oni su sve rekli na policiji. Nema se tu što dodati - kaže.

Podsjetimo, Zoran M., kojeg policija sumnjiči da je gnjusnim prijetnjama, premlaćivanjem i dugogodišnjim zastrašivanjem od supružnika izvukao oko 200.000 eura, odnosno čak oko 1,5 milijuna kuna, u utorak poslijepodne u prisutnosti odvjetnika javio se u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj u Zagrebu.

Tvrdi da nije zlostavljao

Nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu, gdje je oštro odbacio sve optužbe, određen mu je istražni zatvor kako ne bi pokušao utjecati na svjedoke ili ponoviti djelo.

Thinkstock UHIĆENI ZORAN M. (51): 'Nisam ih iznuđivao 12 godina, oni mi duguju 1,5 milijuna kn'

Kako bi uvjerio istražitelje da je nevin, navodno im je predao pun registrator dokumentacije, SMS-ova koje je razmjenjivao sa supružnicima, uplatnica, ugovora i izjava ovjerenih kod javnog bilježnika. Tvrdi da je žrtva njihove prevare.

Odvjetništvo ga sumnjiči da je tražio od M. N. da mu mjesečno isplaćuje različite novčane iznose, učestalo mu prijeteći da će ubiti njega i članove njegove obitelji ako to ne učini, te da ga je nekoliko puta istukao. Govorio mu je da se ne boji policije, da ima zaštitu u Hrvatskoj, zbog čega mu je žrtva svaki mjesec na ruke predavala novac.

MALTRETIRAO OBITELJ IZ ZAGREBA Prijetio da će im ubiti djecu: Predao se brutalni kamatar

Tjerao ga je da dolazi u njegov stan u Zagrebu, gdje mu je prijetio pištoljem i sabljom. Na taj način u lipnju 2011. godine prisilio ga je da potpiše ugovor o zajmu kojim se obvezao da će mu do prosinca iste godine vratiti 198.900 eura. Potom ga je tužio te na sudu uspio isposlovati presudu zbog ogluhe u svoju korist, koja je potvrđena u svibnju 2015. godine. Prema njoj žrtva ne samo da mora isplatiti oko 1,5 milijuna kuna s kamatama, nego mu treba nadoknaditi i parnični trošak od 40.531 kunu!

Odnos predatora i žrtve

Pitali smo doc. dr. sc Ante Bagarića s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, zbog čega žrtve trpe i iznuđivače godinama ne prijave policiji.

- Zbog čega se netko razvije u osobu koja je submisivna pred predatorima je vrlo kompleksno pitanje. Obično predatori namirišu žrtvu, imaju osjećaj tko je podložan pokoravanju, obećavaju puno dobroga, prijateljskih veza, a onda se taj odnos pretvara u ono što on esencijalno jest. U ovakvim situacijama mislim da je objektivni, vanjski strah manje važan od onog unutarnjeg, takve osobe imaju izgrađen cijeli sustav u kojemu se netko boji nekoga - smatra dr. Bagarić.

Objašnjava da se takve situacije obično razrješuju nakon nekakvog velikog stresa s jedne ili druge strane. Ili će 'predator' zahtijevati puno više što žrtva neće moći ispuniti ili dolazi do potpunog psihičkog sloma žrtve, u kojemu ona nerijetko napada iznuđivača ili sebe. U najpovoljnijoj, ali i najrjeđoj opciji, sve se rješava odlaskom žrtve na policiju.

Možda vas zanima i ovo:
Message