News

Komentari 3

Žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: 'Stavio mi je ruku na koljeno i krenuo prema meni...'

Žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: 'Stavio mi je ruku na koljeno i krenuo prema meni...'

Radi se o profesoru kojeg je zagrebački rektor nagradio zvanjem profesora emeritusa, iako je njegov matični odsjek na Filozofskom fakultetu odbio mu dodijeliti emerituru upravo zbog prijave studentica

Imala sam usmeni ispit kod tog profesora. Pripremila sam se, pročitala literaturu. Čula sam neke priče o tom profesoru, ali ni u snu nisam mogla pretpostaviti da će se to meni desiti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ispovijesti zlostavljanja

Započela je tako svoju ispovijest bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu o seksualnom napastovanju. 

- Bio je ljetni ispitni rok, pa samim tim nisam bila zakopčana do grla. Prvo je profesor (podaci poznati redakciji) počeo s komentiranjem mojeg izgleda, a pri svakom odgovoru je bio laskav. Nisam na to obraća pozornost nego sam bila skoncentrirana na odgovaranje. Sve dok nije počeo biti dosta direktan, pa komentirati moj ten, moje oči i kosu. To me sablaznilo. Nakon toga je završila i njegova ruka na mom koljenu i on je krenuo prema meni, ostala sam paf. No, nasreću brzo sam se odmaknula i pitala ga što to radi? - ispričala je bivša studentica i nadodala da se nakon toga profesor ponašao kao da ništa nije napravio. 

- Rekao mi je: “Sve je u redu, jesam li zadovoljna ocjenom”, koju mi je ponudio. Nisam ni trenutka razmišljala već sam mu rekla da upiše ocjenu i izjurila ljutita iz njegovog kabineta. On je imao više od 70 godina, pa stariji je od mog djeda, katastrofa! Kako mu može pasti na pamet da on to može činiti jer je na poziciji moći. Užasno sam se osjećala, ali nisam ništa prijavljivala jer se ništa ne bi desilo. Moja riječ protiv njegove, a on redovni sveučilišni profesor, a ja “obična” studentica. Rekla sam svojim kolegama, a na odsjeku je i bila rasprava zbog njega, no na kraju nikome ništa - rekla nam je naša sugovornica.

A njezine riječi je potvrdila i druga žrtva seksualnog uznemiravanja, i to kod istog profesora. Radi se o profesoru kojeg je zagrebački rektor, o čemu je prvi pisao Telegram, nagradio zvanjem profesora emeritusa, iako je njegov matični odsjek na Filozofskom fakultetu odbio mu dodijeliti emerituru upravo zbog prijave studentica.

No, umirovljeni profesor, upoznat s odbijenicom odsjeka, požalio se rektoru Borasu, tvrdeći kako su mu teško povrijeđena prava u postupku izbora u počasno zvanje. Rektor profesorovu pritužbu shvaća ozbiljno i u prepiskama od fakulteta traži očitovanja, audio zapis i transkript sastanka odsjeka. Ali, Senat mu ipak dodjeljuje zvanje profesora emeritusa. 

- Kad sam to čula, osjećala sam se poniženo. Isto sam doživjela i ja na usmenom ispitu, ali očito smo krive, a ne on. Osjećam se loše nakon svega, ali želim pružiti podršku da nitko ne doživi isto - poručila je druga žrtva napastovanja. 

Rektor Boras ne želi ništa komentirati oko ovog slučaja.

- Ne mogu komentirati konkretne slučajeve, jer moramo štititi žrtve dok se ne provede postupak. Ne mogu ništa komentirati zbog sudskog postupka. Osuđujem svaki oblik zlostavljanja -  rekao je nedavno Boras. 

Najčitaniji članci