Obavijesti

News

Komentari 41

Zujotjer: Izumio kućni uređaj za zaprašivanje komaraca

Zujotjer: Izumio kućni uređaj za zaprašivanje komaraca
2

Stjepan Sviben tvrdi da je riječ o 100 posto hrvatskom uređaju, kojemu su svi dijelovi domaće proizvodnje. Razvijao ga je dvije godine i izradio CRO-FOG

VIDEO

Otkad je prije nekoliko godina kupio vikendicu na rubu Parka prirode Lonjsko polje, Kutinjanina Stjepana Svibena (53) mučio je jedan problem - komarci. U nizinskom močvarnom području u blizini rijeke Pakre svake godine ima ih na milijune.

- Razmišljao sam što bih mogao napraviti i kako da ih se riješim. Gledao sam strojeve za zaprašivanje, no bili su skupi i preveliki, neprikladni za kućnu upotrebu. Onda sam pomislio, zašto ja ne bih napravio nešto manje i praktičnije - kazao je Sviben. 

Rezultat njegova rada je mali prijenosni zaprašivač protiv komaraca koji radi na plamenik te za korištenje ne treba utičnicu ni benzin. Izum je patentirao i nazvao simbolično CRO-FOG. Tvrdi da je riječ o 100 posto hrvatskom uređaju, kojemu su svi dijelovi domaće proizvodnje. Razvijao ga je dvije godine. Prvi prototip radio je na principu mlaznog motora, bio je velik i jako bučan.

- Zezali su me da komarce ne moram ni zaprašivati, da ću ih bukom preplašiti. Ipak, prototip se svidio dečkima iz šumarije te su ga kupili i još ga koriste - rekao je Sviben.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga bacio se na usavršavanje naprave kako bi bila manja i tiša, a jednako učinkovita. Tako je nastao CRO-FOG.

- Isprobao sam ga zaprašujući oko svoje vikendice. Prije su me komarci izluđivali, sad ih uopće nema. Ako idem na piknik, uvijek ga nosim sa sobom pa zaprašim područje na kojem ćemo biti - objasnio je. 

Inače, Sviben je elektrotehničar specijaliziran za automatiku upravljanja proizvodnim procesima. Kaže da je nemirnog duha i stalno u pokretu. Profesionalno se bavio streljaštvom, bio je i u hrvatskoj reprezentaciji, a danas u Kutini vodi streljački klub Magnum u kojemu mlade podučava pucanju iz zračnog pištolja. Uza sve to, dragovoljac je Domovinskog rata s nekoliko odlikovanja.

Koristi plin i naftu ili petrolej

Cro-Fog koristi plin butan u limenki, koji se može kupiti za deset kuna, te dezinfekcijsko sredstvo za toplo zamagljivanje, koje se kupuje u poljoprivrednim apotekama. Kemikalija, koja nije štetna za ljude i toplokrvne životinje, miješa se s naftom ili petrolejem. Cijena mu je 1500 kuna, no Sviben se nada da će uspjeti pokrenuti serijsku proizvodnju jer bi uređaj tad bio znatno jeftiniji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag