Obavijesti

News

Komentari 197

Župan priznao da je spalio set filma o đavlu u Solinu, ali neće biti kažnjen. Spašava ga zastara

Župan priznao da je spalio set filma o đavlu u Solinu, ali neće biti kažnjen. Spašava ga zastara
8

Splitsko-dalmatinski župan ministrici turizma pred upaljenom kamerom, prepričao kako je te 2006. sa svojom suradnicom organizirao akciju da spriječi snimanje filma 'Omen 666' u Solinu

VIDEO

Početkom 2006. godine sve je bilo spremno za snimanje scene filma "Omen 666", trenutka kada arheolog susreće samog vraga. Filmski set, odnosno drvena skela kojom se kamera trebala kretati polukružno, postavljena je unutar ruševine bazilike na Manastirinama u Solinu. Prethodno je, naravno, američki "20th Century Foxa" dobio sve dozvole za snimanje na lokalitetu u Solinu i središtu Splita.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 02.05. 01:31

U Solinu se brzo pročula priča o kakvom je filmu riječ, a kako je riječ o lokalitetu na kojem je grob Sv. Dujma, podignula se velika prašina. Tako je, ubrzo nakon postavljanje skele buknuo požar na Manastirinama, na istim tim skelama. Nije bila riječ o velikom požaru, dapače, brzo je ugašen. Samo arheološko nalazište tada nije oštećeno, no sam set značajno je nagorio.

Policija je u svom dnevnom biltenu sutradan objavila informaciju o požaru, a počinitelj nikad nije pronađen. I cijeli slučaj bi pao u zaborav da ga župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, u petak, 30. travnja ove godine, opet nije izvadio iz arhive pohvalivši se čak kako je dobro upoznat sa svime, i ne samo to, aktivno je sudjelovao u samoj akciji.

Boban je tada bio gradonačelnik Solina

On je naime, aktualnoj ministrici turizma Nikolini Brnjac, koja je u Solin stigla u povodu Europskog bacačkog kupa predviđenog za svibanj ove godine na području Salone, detaljno ispričao kako je on sve iscenirao kako bi spriječio snimanje filma. Pritom je spomenuo i svoju suradnicu za koju je kazao da je to sve bila njezina inicijativa.

Cijeli neformalni razgovor, odnosno Bobanovo izlaganje ministrici Brnjac, snimio je fotoreporter Cropixa. Boban je, spomenimo, te godine kada se trebao snimati film, obnašao dužnost gradonačelnika Solina.

- Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali, evo ona (pokazuje na ženu u njihovom društvu) će me korigirati, izać' s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para... Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci... Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u sedan ujutro ispred ureda, je l', ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira - u veselom tonu priča Boban dodajući kako njegova suradnica sve to zna.

Obitelj želi pravdu za smrt sina: Ovo je pet ključnih pitanja u slučaju Kristiana Vukasovića
Obitelj želi pravdu za smrt sina: Ovo je pet ključnih pitanja u slučaju Kristiana Vukasovića

A ona je znala i da kamera snima pa je kazala "to sad i drugi mogu saznati".

- Ona je sudionik toga, na njezinu inicijativu je sve to – kazao je Boban. Okupljeni su se nasmijali, a na snimci se čuje kako netko dobacuje: "Ne sićate se, ne sićate se...".

- Ne sića se, ali meni to nije problem jer ja iman 61 godinu, puno san se u životu namora i natreba. Ja više ništa ne moran i ne trebam, nego govoriti samo istinu. I tako ja s njim (Biškupićem) pričam, nikako ga nagovoriti, a onda zvoni telefon. Kažem ja: "Ministre zapalilo se izgleda sve...". To sve ode bilo pod daskan... Kako bilo, on je da nalog i oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto... - završio je župan izlaganje ministrici Brnjac.

Za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zastara za ovo kazneno djelo je 15 godina od počinjenja, što znači da je u ovim trenucima država već izgubila pravo progona počinitelja.

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu prvog radnog dana nove Vlade RH

Dodajmo i to, da je američke filmaše ta je situacija koštala i vremena i novca.

Redatelj John Moore tako je i jednom intervjuu kazao kako su zbog paljevine u Solinu kasnili u snimanju jer su premještali set na drugu lokaciju, a cijela procedura koštala ih je pola milijuna dolara.

'Ispravno sam postupio'

Komentar na ovu priču poslao nam je župan Boban objasnivši kako je samo želio zaštititi osjećaje svih vjernika.

- Iako sam to ispričao u šaljivom tonu, doista se radi o istinitom događaju. Naime, dok sam obnašao dužnost gradonačelnika grada Solina na području Manastirina, dijelu starokršćanske Salone, jednim od najvećih starokršćanskih groblja, trebale su se snimati scene filma "Omen 666". Jedna od scena je trebala biti gdje lik sotone izlazi iz groba sv. Dujma. Tu informaciju sam saznao od naših revoltiranih građana koji su u jednom trenutku pokušali zapaliti takvu scenografiju. Tada sam odlučio kao čelni čovjek grada Solina intervenirati kod tadašnjeg ministra kulture g. Bože Biškupića, te izraziti svoje protivljenje i u konačnici spriječiti takav pokušaj oskrvnuća groba sv. Dujma, smatrajući da bi se takvim scenama zasigurno grubo povrijedili osjećaji svih vjernika. Bez obzira što snimanje takvih filmova donosi i znatnu financijsku korist, smatram da postoje neke stvari i situacije u životu koje se ne mogu mjeriti novcem. Smatram da sam ispravno postupio, te i dalje stojim pri tom stavu – navodi župan Boban u pismenom priopćenju.

Solin: Posjetitelji besplatno razgledali Salonu u pratnji turističkog vodiča

Njegovo mišljenje o oskvrnuću važnog kršćanskog lokaliteta dijelila je tada i Splitsko-makarska nadbiskupija.

Msgr. Marin Barišić tada je takođen intervenirao uputivši žalbu ministru kulture, ubrzo je Arheološki muzej koji upravlja Salonom raskinuo ugovor, a potom je izbio i požar.

O svemu je tada za 24sata govorio danas pokojni don Ivan Grubišić, poznati splitski svećenik i intelektualac. Osudio je čin paljevine, ali je naglasio kako je neprimjereno da se na takvom svetištu snima film takvog sadržaja.

'Kristianu se nije sudilo zbog par maslina, nego za 4 požara'
'Kristianu se nije sudilo zbog par maslina, nego za 4 požara'

Bila je riječ o filmskom "remakeu" horora "Omen" iz 1976. godine, u kojem uloge tumače Liev Schrieber i Julia Stiles.

Bobana su, eventualno, mogli kazneno prijaviti za opće opasnu radnju za koju je predviđena kazna do pet godina zatvora no za kazneni progon tog nedjela apsolutna zastara nastupa nakon 15 godina, što se već dogodilo, pa Boban više ne može kazneno odgovarati. Nije isključeno da je župan cijelu priču sada pustio u javnost kao dio svoje predizborne strategije za reizborom. Ostaje da se vidi hoće li mu taktika proći te hoće li Blaženko Boban još četiri godine biti župan Splitsko-dalmatinske županije.

Slučaj Kristijana Vukasovića

Kristijan Vukasović (18) bio je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Mladić s posebnim potrebama završio je u zatvoru iz kojek je ozlijeđen prebačen u bolnicu u kojoj je umro.

Što kaže zakon?

Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Članak 215.

(1) Tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom, ionizirajućim zračenjem, motornom silom, električnom ili drugom energijom ili kakvom općeopasnom radnjom ili općeopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili
za imovinu većeg opsega kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"