News

Komentari 134

Župan Tomašević pravomoćno osuđen za nasilje nad ženom. Svejedno, ne mora ići u zatvor

Župan Tomašević pravomoćno osuđen za nasilje nad ženom. Svejedno, ne mora ići u zatvor

Na Županijskom sudu u Karlovcu donesena je pravomoćna presuda protiv župana požeško-slavonskog. Potvrdili su raniju osuđujuću presudu iz Slavonskog Broda

Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, pravomoćno je osuđen zbog nasilja nad suprugom Marom Tomašević. Svejedno, neće u zatvor. Podsjetimo, nakon dvije godine, u siječnju mu je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu izrečena nepravomoćna presuda kojom je osuđen na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. 

Prije tri tjedna, sredinom studenog, donesena je nova, pravomoćna presuda na Županijskom sudu u Karlovcu. Njom je, kako doznajemo, odbijena žalba državnog odvjetnika zbog odluke o kazni kao neosnovane, između ostalog iz razloga što je upravo državni odvjetnik kaznu na koju je Tomašević osuđen predlagao u podignutoj optužnici te u završnom govoru. Odbijena je i žalba župana kao neosnovana.

Potvrđena je presuda kojom je Alojz Tomašević proglašen krivim zbog počinjenja dva kaznena djela, kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece, nasiljem u obitelji i kaznenog djela protiv života i tijela. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, s time da mu je izrečena uvjetna osuda, što znači da se izrečena jedinstvena kazna zatvora neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

U obrazloženju ranije presude, sudac u Slavonskom Brodu detaljno je opisao što je Tomašević činio supruzi od srpnja 2016. do listopada 2017.

- Učestalo joj je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te ju šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan. 

- U srpnju 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka. U listopadu 2017. nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je li te to kuja zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao.

- Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator - čitao je sudac obrazloženje presude.

Najčitaniji članci