Obavijesti

News

Komentari 849

"Župnik traži da se plati 200 kuna ili ništa od blagoslova"

"Župnik traži da se plati 200 kuna ili ništa od blagoslova"
1

Župljani Marije Gorice kod Harmice tvrde da za blagoslov doma treba platiti 200 kuna i svećeniku još ostaviti neki milodar za sve to. Dobili su pisma s uplatnicom

VIDEO

Ja sam vjernik, ali strašno me iritira da mi svećenik određuje da mu plaćam 200 kuna godišnje. To nije zakonom određeno, a nije u redu da pri tome još i ucjenjuje da ćemo pokope i mise plaćati skuplje, ljutito nam govori jedan od župljana Marije Gorice kraj Harmice.

Mašući rukama objašnjava nam da su im na kućne adrese od župnika Stjepana Barića stigla božićna pisma s uplatnicom. Problem je, tvrdi, u tome što bi za blagoslov doma trebalo platiti 200 kuna, a još mu ostaviti i neki milodar pri samom blagoslovu kuća. No želio je ostati anoniman te priču ispričati bez imena i prezimena.

- Znate, moja djeca idu u školu, pohađaju vjeronauk te im treba krizma i prva pričest. Ne želim da mi djeca budu stigmatizirana što sam se pobunio protiv župnika. I drugi se župljani s tim ne slažu, ali se boje bilo što reći javno. Pa on i s oltara tijekom mise propituje za dugove. Ima jedna mještanka koja mu je u ratama platila 2000 kuna jer joj je rekao da je dužna od 2006. godine - tvrdi ogorčen župljanin pritom navodeći primjer bivšeg župnika.

- Taj čovjek je došao k nama u kuću i otvoreno rekao: ‘Ljudi, trebamo obnoviti fasadu, kapelicu, ajmo se organizirati i skupiti novac, koliko tko može dati’. A zar je ovo način? Reći ljudima da moraju platiti 200 kuna, a ako ne plate, onda ucjenjivati troškovima za mise i sprovod - objašnjava naš sugovornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S revoltom nekih župljana upoznali smo i župnika Stjepana Barića. Pronašli smo ga u župnom dvoru, a on je na sve te navode samo odmahnuo rukom.

- Svim župljanima poslao sam božićno pismo s uplatnicom na koju sami mogu upisati iznos. Baš zato što blagdani za sobom nose visoke troškove, dao sam im mogućnost da pomoć za Crkvu uplate bilo koji dan u godini, ne nužno kad se blagoslivljaju njihovi domovi. A ako netko želi prijaviti nepravilnosti, neka prijavi, ali ne anonimno, nego imenom i prezimenom - rekao nam je Barić dodajući kako župljani ne trebaju ostavljati novac za blagoslov doma.

Upitali smo ga i za slučaj žene koja mu je platila 2000 kuna na rate, no rekao je da ne zna o kojem je slučaju riječ.

- Problem je s onima koji godinama nisu davali za crkvu. Skrenuli smo im pažnju jer Crkva živi od tih doprinosa župljana - rekao je župnik Barić.

Osim mene, darujte i moje orguljaše te sakristanke

"Uz blagoslov obitelji, običaj je darivanja svećenika i službenika župe. Svoj dar za cjelogodišnji župnikov rad možete dati prilikom blagoslova obitelji, kao i za naše orguljaše Mirka i Franju Žagmešter, te za naše sakristanke Nevenku Šepat i Tanju Jakovina. Svim župnim suradnicima, članovima Caritasa, pastoralnom i ekonomskom vijeću župe, pjevačkom zboru, čitačima, ministrantima, mojoj kuharici Đurđici i svim mojim suradnicima od srca zahvaljujem za suradnju i pomoć."

(iz božićnog pisma župnika Barića)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 849
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.