News

Komentari 108

Zurovec: Želim u Sabor, želim promjene i pokazati da se može

Zurovec: Želim u Sabor, želim promjene i pokazati da se može

Vi gledate saborske zastupnike, bitnije je tko ima kakvu naljepnicu, koga će iznijeti van, tko će se s kime posvaditi, Sabor ne bi trebao i ne bi smio biti takvo mjesto, rekao je Zurovec

Dario Zurovec gradonačelnik je Svete Nedelje, grada s 18.000 stanovnika s namjerom da se kandidira na nadolazećim parlamentarnim izborima. 

Rekao je da broj stanovnika Svete Nedelje raste te da je kako je grad najtransparentniji u Hrvatskoj i vodeći u gospodarstvu. Također, Zurovec kaže da je proveo jedno od najvećih poreznih rasterećenja. 

- Mislim da to dovoljno govori, u svega nepune tri godine mandata, koliko smo napravili na kvaliteti života - rekao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. 

- Moram naglasiti da imamo destruktivnu oporbu koja je projekte prijavljivala inspekcijama ili nadležnim institucijama, redovito su nalazi pozitivni, a što se tiče drugih komentara, imaju se pravo ljutiti.

Sveta Nedelja ima proračun od 169 milijuna kuna, a najveći prihodi su zato što su, kaže Zurovec, racionalni s novcem. 

- Imamo puno tvrtki, imamo veliku zaposlenost, a kada je velika zaposlenost i imate razvijeno gospodarstvo, naravno da je onda tu i bogat proračun - rekao je i dodao da je puno ulažemo u razvoj grada, no da nedostaje sadržaja - pa će i to promijeniti. 

Zurovec ističe da se može mjeriti učinak unutar gradske uprave, a i ljudi žele da se taj učinak valorizira. 

- Mogu i mene ocijeniti, a ako me ocijene negativno, više me nema - poručio je. 

Naveo je kako su svi računi, fakture, ugovori - online.

- Prikazuje je sve. Zakonski se ne mora prikazivati ispod 20.000 kuna, ali mi prikazujemo i to - rekao je. 

U politiku je ušao 2004. i priključio se HDZ-u. 

- To je kasnije postala destruktivna stranka pa sam izašao - objašnjava. Dodaje kako su ih "stari lisci" znali "trovati sa svojim stavovima" i stranačkom stegom te da nije mogao slobodno izraziti svoje stavove. 

- Za izbore 2017. smo odlučili izaći s listom za Gradsko vijeće. Priče koje smo slušali da se ne može asfaltirati cesta ili povući novce iz EU-a, mi smo pokazali, kaže, da se može. Novac iz EU-a je primjerice bio namijenjen za obnovu škola. Otvorila se opcija putem EU fondova. Radili smo u kampanji doslovce od plota do plota, što nismo mogli pješice prošli smo na biciklu - rekao je. 

Na pitanje zašto želi saborski mandat odgovara da mu je u cilju napraviti promjene i da pokaže da se može bolje.

- To danas nije Sabor, to je cirkus. Vi gledate saborske zastupnike, bitnije je tko ima kakvu naljepnicu, koga će iznijeti van, tko će se s kime posvaditi, Sabor ne bi trebao i ne bi smio biti takvo mjesto, već mjesto gdje ćemo sučeliti argumente i donijeti zakone u interesu naših građana, mislim da smo u Svetoj Nedelji pokazali da možemo napraviti promjene.

Zurovec je rekao da će predložiti Gradskom vijeću da se njemu i suradnicima smanji plaća za 10 posto. Ona trenutno iznosi 13.780 kuna, a dodaje da troše svega tri posto proračuna na njih. 

- Moramo se pogledati u oči i reći za ćemo za Božić 2020. imati oko 400.000 nezaposlenih. Ona Vlada koja će se moći s time nositi, ona bi trebala dobiti povjerenje i ona koja će zastupati gospodarstvo - poručio je. 

Na pitanje kako misli doprijeti do birača, Zurovec kaže "na biciklu i pješice, a dalje ćemo vidjeti". Objasnio je da je formiran već jedan dio tima, a planira se kandidirati u sedmoj izbornoj jedinici. 

Što se tiče rada nedjeljom, Zurovec kaže da smo prilično siromašna zemlja te da je to uvedeno u predizborne svrhe. 

- Založio bih se da svatko ima izbor i da bude plaćen 200 posto više - rekao je.