Obavijesti

News

Komentari 37

Žuti alarm za Hrvatsku: Prijeti toplinski val, a temperature će narasti i do vrtoglavih 40°C

Žuti alarm za Hrvatsku: Prijeti toplinski val, a temperature će narasti i do vrtoglavih 40°C

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice

U Hrvatskoj će u ponedjeljak biti sunčano i vruće, a u dijelu zemlje predviđena je pojava toplinskog vala čiji će vrhunac nastupiti u utorak i srijedu, pa su meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza.

Uz sunčano i vruće, predviđen je slab vjetar, mjestimice do umjeren jugoistočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu i južni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 35 stupnja Celzijeva.

Prognoze predviđaju da će u utorak i srijedu temperature rasti i do 40 stupnjeva Celzijevih.

Umjerena opasnost od toplinskih valova predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik, a u utorak velika opasnost, koja će se u dijelu gradova ostati na snazi i u srijedu.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Posljednji tjedan u lipnju pržit ćemo se na velikim vrućinama, spasa neće biti ni tijekom noći
Posljednji tjedan u lipnju pržit ćemo se na velikim vrućinama, spasa neće biti ni tijekom noći

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoću drugima kojima je potrebno.