Obavijesti

News

Komentari 109

Zvali su ga Neuništivi Milo. Htio je postati Putin na Balkanu. Sad je vladaru Crne Gore došao kraj

Zvali su ga Neuništivi Milo. Htio je postati Putin na Balkanu. Sad je vladaru Crne Gore došao kraj
1

Milo Đukanović nakon 30 godina pao je s vlasti. Teško je to povjerovat narodu Crne Gore, a još teže njemu koji je u politici oduvijek. Sa samo 29 godina prvi put je postao premijer

VIDEO

Milo Đukanović (58) četiri je puta bio premijer i dva puta predsjednik države, počevši od 1991. godine do danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Autom se zabio u ljude koji su slavili Đukanovićev poraz

Pokretanje videa...

Crna Gora 01:24

Rođen 15. veljače 1962. godine u Nikšiću, školovao se u Podgorici, gdje je završio gimnaziju i Ekonomski fakultet.. Milov otac Radovan Đukanović je bio sudac i istaknuti funkcioner u Savezu komunista Crne Gore. 

Milo se politički angažirao na fakultetu. Mlad, nadobudan i silno ambiciozan već je sa 24 godine postao predsjednik Socijalističke omladine Crne Gore.

Po završetku studija počeo se profesionalno baviti politikom i uspinjati stepenicama tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, sa 26 godina postao je najmlađi član predsjedništva CK SKJ, da bi 1991. postao sekretar Centralnog komiteta SK Crne Gore. 

Slao trupe na Dubrovnik

Na prvim višestranačkim izborima krajem 1990. godine,  izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, a 15. veljače 1991. godine, na svoj 29 rođendan, postao je uz pomoć Slobodana Miloševića najmlađi premijer u Europi. 

Za vrijeme njegove vlade Crna Gora je slala (i) svoje trupe na Dubrovačko primorje u Domovinskom ratu. Njegova vlada bila je ona koja je progonila građansku stranački organiziranu ili neorganiziranu opoziciju koja se masovno zgražala i borila protiv očite agresije Crne Gore na Hrvatsku.

Pjesnika Jevrema Brkića, koji je morao bježati u Hrvatsku, nazivao je "izdajnikom" i "čovjekom kojega je opravdano mrziti". 1996. stigao je Daytonski sporazum prozivati kao "antisrpski", a njegov DPS na izborima te godine još jednom je osvojio apsolutnu većinu.

Odrekao se Miloševića

Ubrzo nakon završetka rata s Hrvatskom, Đukanović se počeo distancirati od Miloševića i govoriti da je on 'čovjek prošlosti', zbog čega se sukobio sa svojim rivalom u stranci, Momirom Bulatovićem. Ipak, na predsjedničkim izborima 1997. tijesno ga je pobijedio. 

Đukanović pao nakon 30 godina vlasti: Poštujem rezultat koji je postigla oporba
Đukanović pao nakon 30 godina vlasti: Poštujem rezultat koji je postigla oporba



U srpnju 2000. Hrvatska je dočekala čak i to da se Đukanović otvoreno ispriča hrvatskim građanima cijelog Dubrovačkog primorja za sve patnje, ljudske i materijalne štete koju im je nanio bio koji crnogorski građanin u ratu.

O svojoj osobnoj krivnji tada se nije izjašnjavao, no to je Zagrebu bilo dovoljno za početak posvemašnje normalizacije odnosa, a Zapad mu je, zbog naglog i otvorenog protivljenja Miloševiću, bio spreman zaboraviti niz grijeha iz prošlosti. Čak i optužbe za navodno bogaćenje u 90-ima na švercu cigaretama.

Uz stupanje na čelo Srbije karizmatičnog, reformskog i demokratskog premijera Zorana Đinđića, Đukanović je napokon mogao početi otvoreni put Crne Gore prema samostalnosti. Nastavak svoje vladavine Crnom Gorom omogućio mu je povratak na mjesto premijera u Podgorici nakon izbora 2002.

West Balkans Conference

Četiri godine poslije Crna Gora je postala samostalna. Đukanović je nastavio biti premijer, uz dvije ostavke i umirovljenja, da bi se skoro odmah vraćao. Drugi predsjednički mandat osvojio je 2018.

Potvrdili su službeni rezultati: Oporba pobjedila, predsjednik Milo Đukanović odlazi s vlasti
Potvrdili  su službeni rezultati: Oporba pobjedila, predsjednik Milo Đukanović odlazi s vlasti

Crna Gora je 2009. počela put prema NATO-u i EU, ali se istodobno Đukanovića stalo otvoreno optuživati za korupciju, autoritarnu vladavinu i sve snažnije suzbijanje demokracije.

Enormno bogatstvo obitelji Đukanović

Prije tri godine američki magazin Forbes procijenio je imovinu Mila Đukanovića na čak 167 milijuna dolara. 

Mnogi tvrde da je od tada do danas Đukanović i njegova obitelj, prikupila enormno bogatstvo. Neki to pripisuju poslovima s krijumčarenjem cigareta s kraja 90-ih i početka 2000-tih, pa je Đukanović čak morao svjedočiti u Bariju na velikom suđenju.

President of Montenegro with the Federal President

Talijanski tužitelji sumnjičili su ga da je dio zavjere crnogorskih dužnosnika i talijanske mafije koji su se navodno 10 godina bavili ovim biznisom.  Iako je njegovo svjedočenje arhivirano na sudu u Bariju, Đukanovića nikad nisu teretili da je osobno profitirao, pa je njegov slučaj stavljen na stranu.  Njegova obitelj uključuje i Đukanovićevu sestru, uspješnu odvjetnicu Anu Kolarević i brata, poduzetnika Aleksandra Acu Đukanovića koji je svojedobno bio glazbeni promotor i koji je navodno zaradio većinu obiteljskog bogatstva. 

Izbori u Crnoj Gori: 12 političkih grupacija se bori za parlament
Izbori u Crnoj Gori: 12 političkih grupacija se bori za parlament

U vlasništvu obitelji Đukanović je i privatizirana bivša Nikšićka - sada Prva banka, koja je prije desetak godina privatizirana, a većinski vlasnici su članovi Đukanovićeve obitelji. Milo sa suprugom Lidijom, s kojom je u braku od 1988. godine, ima sina Blaža.

Parliamentary election in Montenegro

U prosincu 2016. godine saznalo se kako je crnogorska Vlada odobrila projekt gradnje male privatne hidroelektrane - prve takve u Crnoj Gori, a projekt je usvojen po hitnom postupku. Koncesiju je dobila tvrtka 'BB Hidro', u vlasništvu Blaža Đukanovića, a Vlada je i odlučila da svaki kilovat proizveden u toj hidroelektrani bude subvencioniran od države. 



 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21