News

Komentari 501

Zvijezda na Riječkom neboderu na istom mjestu gdje je bila '45

Zvijezda na Riječkom neboderu na istom mjestu gdje je bila '45

Spomenik bi tamo trebao biti do 31. prosinca 2020. na vrhu nebodera bit će objekt od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku zvijezde petokrake u koju će biti uronjeno 2800 krhotina stakla

Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci, samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera, opis je projekta u programskim materijalima 'Rijeka EPK 2020.'

Radi se o umjetničkoj intervenciji u sklopu programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture, a spomenik planiraju postaviti 3. svibnja pod pokroviteljstvom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, piše portal Riječanin.

2800 krhotina stakla uronjenih u petokraku

Spomenik bi tamo trebao biti do 31. prosinca 2020. na vrhu nebodera bit će objekt od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku zvijezde petokrake u koju će biti uronjeno 2800 krhotina stakla.

- Krhotine stakla simboliziraju očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani. Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku - stoji u programskim materijalima Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Na istom mjestu crvena zvijezda bila je postavljena 1945. godine. 

Najčitaniji članci