Obavijesti

News

Komentari 112

Zviždač dobio sve parnice: On ide na ulicu, a ravnatelj ostaje

Zviždač dobio sve parnice: On ide na ulicu, a ravnatelj ostaje
3

Zviždač Vlatko Klarić sve nezakonitosti u poslovanju ustanove prijavio je DORH-u i dostavio dokumentaciju medijima. Dobio je otkaz. Josip Držaić ostaje ravnatelj

VIDEO

Pet tužbi protiv zviždača, a 11 protiv novinara koji su pisali o nezakonitostima. To je zbroj sudskih procesa za klevetu koje je pokrenula zagrebačka Ustanova za rehabilitaciju osoba s invaliditetom (URIHO) i njen ravnatelj Josip Držaić protiv onih koji su javnosti otkrili malverzacije u nabavi u Ustanovi

U četvrtak je Držaić pred sam kraj procesa na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu povukao i posljednju tužbu, kada je već bilo jasno da će je izgubiti. Sve tužbe za klevetu je Držaić u dvije godine ili pravomoćno izgubio ili na kraju povukao, ali je još uvijek ravnatelj URIHO-a.

'Nije bilo potrebe da daje dokumente'

S druge strane, zviždač Vlatko Klarić koji je sve prijavio DORH-u i dostavio dokumentaciju medijima, dobio je otkaz. 

U obrazloženju je navedeno da je njegov krimen i dostavljanje dokumenata medijima. Otkaz je pravomoćno potvrđen jer je sutkinja zaključila "kako je svu sumnju na nezakonitosti prijavio DORH-u, pa nije bilo potrebe da dokumente daje i medijima". Taj stav je prihvatio i Županijski sud, a Klariću se ostaje nadati da će revizija Vrhovnog suda ipak pokazati da je on u pravu. Medijima je dao dokumente tek kada policija i DORH nisu mjesecima nakon prijave nisu okončali istrage.

- Ravnatelj je još uvijek na svojoj poziciji, a ja ću na ulicu. Nakon što je sud u brojnim procesima ustanovio da nije bilo klevete u člancima, pozivam DORH da napokon završi svoje kriminalističko istraživanje o nezakonitostima u URIHO-u – kaže Klarić. Otac je jednog malodobnog djeteta, a supruga mu je nezaposlena. Kao diplomirani pravnik radio je u odjelu javne nabave URIHO-a, ustanova koja godišnje od Zagreba dobiva oko 30 milijuna kuna.

Druge tvrtke odrađivale njihov posao

Klarić je DORH-u prije više od dvije godine prijavio brojne nezakonitosti. Njegovi dokumenti otkrivaju da je URIHO milijunske poslove koje je dobivao jer je bio privilegiran na tržištu prepuštao trećim tvrtkama umjesto da ih sam odradi. Deseci tvrtki tako su dobile poslove koje je trebao odraditi URIHO i u njemu zaposlene osobe s invaliditetom kao dio svoje socijalne rehabilitacije. Klarić je dao i dokumente u kojima je vidljivo da je URIHO kršio zakon o javnoj nabavi kako bi određene tvrtke dobile posao.

Pokušao ušutkati novinare

U dvije godine kako je sve objavljeno, ravnatelj Držaić je tužbama za klevetu u kojim je tražio po 60 mjesečnih dohodaka odštete pokušao ušutkati novinare koji su o tome pisali. Odgovorni u Zagrebu su čekali pravomoćne presude, ali i nakon što je Držaić izgubio parnice, ostao je na svojoj poziciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa