Obavijesti

News

Komentari 56

Zviždačica Cvrtila: 'Život mi se pretvorio u pakao, ali ne žalim za ničim. Opet bih sve ponovila'

Zviždačica Cvrtila: 'Život mi se pretvorio u pakao, ali ne žalim za ničim. Opet bih sve ponovila'

Adrijana Cvrtila je za 24sata opisala nezakonitosti u Kutini. Danas ne radi i ima devet tužbi za vratom, i to od uhićenih političara koje je razotkrila

VIDEO

Teško je, ali nije mi žao. Opet bih sve ponovila, kaže nam Adrijana Cvrtila, kutinska zviždačica koja je razotkrila uhljebljivanja i trgovinu utjecajem u gradskoj komunalnoj tvrtki Eko Moslavina. 

Gradonačelnik Kutine je uhićen nakon otkrića 24sata. Ovako smo razvaljivali njegov slučaj
Gradonačelnik Kutine je uhićen nakon otkrića 24sata. Ovako smo razvaljivali njegov slučaj

Cvrtila je u rujnu prošle godine istupila za 24sata i kroz seriju tekstova, potkrijepljenu snimkama, dokumentima i transkriptima razgovora, posvjedočila kako je godinama morala povisivati plaće i zapošljavati politički podobne u Eko Moslavini, u kojoj je bila direktorica. Opisala je i kako su se preko zaposlenja kupovali i vijećnici koji su bili potrebni za podršku gradonačelniku i njegovom koalicijskom partneru.

Gradonačelnik Kutine i tri vijećnika idu u istražni zatvor
Gradonačelnik Kutine i tri vijećnika idu u istražni zatvor

Rezultat Cvrtilinog istupa i naših tekstova bio je sljedeći: uhićeni su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, zajedno s još trojicom lokalnih političara - donedavnim predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Kljakićem, nezavisnim vijećnikom Draženom Kinderman i gradskim vijećnikom Darkom Kousekom. Babić je zaglavio u istražnom zatvoru na četiri mjeseca i vratio se u gradonačelničku fotelju.

Cvrtila danas ima problema s poslom, s tužbama i normalnim životom u Kutini. Porazgovarali smo s njom.

Koliko dugo ne radite?

Otkako sam pokrenula tužbu zbog nezakonitog otkaza u Eko Moslavini i zatražila privremenu mjeru povratka na posao, ona mi je odobrena. Ipak, nakon mjesec dana i nakon žalbe Eko Moslavine, predsjednica Općinskog suda u Kutini je ukinula to rješenje, odnosno svoju odluku. To je bilo 3. veljače 2022. godine. Zatim sam se i ja žalila, stvar je otišla na Županijski sud u Splitu koji je ukinuo njeno rješenje o ukidanju mjere. Tada je defacto ispalo da sam ponovno u radnom odnosu od 13. svibnja. Sad čekam na Županijski sud u Rijeci jer su se u Eko Moslavini i na to žalili. Samo su me prijavili, nisu me obavijestili da dođem na posao. Problem je što se moje obrazovanje, struka i iskustvo baziraju na gradskim tvrtkama, a one su, nažalost, povezane s politikom. 

Koliko radnih sporova trenutno vodite?

Dva pri Općinskom sudu i jedan pri Trgovačkom. Ne računajući devet privatnih tužbi zbog kleveta. U nijednom sporu nije održano nijedno ročište već 7 mjeseci.

Zašto?

To je pravo pitanje. Sad sam počela pisati prema Vrhovnom sudu i sudac Dobronić mi odgovara na komunikaciju. Predsjednik Vrhovnog suda odgovara na mail, a do predsjednice suda u Kutini je nemoguće za doći. Inače, zakon nalaže rok da se sporovi na prvom stupnju trebaju riješiti u šest mjeseci. To zvuči kao loš vic. 

Koliko tužbi ste dobili?

Devet. Šest od Babića, za svaki članak. Sedma je od Kljakića, osma od Kindermana, a deveta od Kouseka. Oni su svi bili uhićeni.

Spomenuli ste da vam se život pretvorio u pakao.

Da. Definitivno. Želiš raditi, a ne možeš. Imam tihu podršku od ljudi u Kutini, tapšanje u mraku. Izvan grada me otvoreno podržavaju i pozdravljaju, čak i sad, gotovo godinu dana nakon svega. Grozan je osjećaj ne raditi. Propadaš. Zahrđaš. Htio bi primjenjivati znanja, imaš osjećaj kao da život ide oko tebe, a nitko te ne vidi ni ne čuje.

Kakav je osjećaj gledati ljude koji su uhićeni i zatvoreni, gradonačelnika recimo, kako su se uredno vratili na posao, a vi ste dobili otkaz?

Meni je to odurno. Nismo se direktno sreli, vidjela sam ga, Kutina je malena. Osjećam se ogorčeno zato što definitivno mogu pohvaliti rad USKOK-a i PNUSKOK-a. Brzo su sve obavili, a suradnja traje i dalje. Ali sad dolazimo do problematike sudstva. Ovo će trajati godinama. Recimo, kod slučaja Lovrić-Merzel proces je trajao deset godina, a ne vjerujem da će trajati manje i u ovom slučajju. A za deset godina se on stigne još dvaput kandidirati.

Kakvu to poruku šalje poštenim građanima?

To šalje poruku: šuti i trpi da zadržiš posao. Ali na taj način se nikakve promjene i pomaci neće dogoditi. Moraš biti psihički jak da izdržiš sve što sam dosad izdržala i što izdržavam.

Žalite li zbog ičega?

Ne. Što je najčudnije, ne. Opet bih sve ponovila. Previše su zagrizli u nepravilnosti i bila je moja dužnost da to napravim. I nije mi žao. Teško mi je, ali nije mi žao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu