Obavijesti

News

Komentari 3

Zvono na solarnu energiju: 'Ne treba mu ni zvonar ni struja...'

Zvono na solarnu energiju: 'Ne treba mu ni zvonar ni struja...'

U kapeli Bezgrešnog Srca Marijina u blizini Gline početkom lipnja postavljeno je zvono na solarni pogon. Staro zvono, prvi put nakon mnogo godina, zvonilo je u subotu

VIDEO

U našoj kapeli nema struje ni utičnica pa smo prije nekoliko mjeseci odlučili napraviti zvono na solarnu energiju. Sad smo to i uspjeli učiniti.

Rekao nam je to velečasni Ivan Petrović iz Gornjeg Taborišta kraj Gline. Prema njegovim riječima zvono koje sada zvoni u kapeli Bezgrešnoga Srca Marijina u Gornjem Taborištu pronađeno je u grmlju. Prije rata zvonilo je u kapeli Svete Marije Magdalene u obližnjem selu Trstenica. Ta kapela je raznesena u ratu.

- Pokojni župljanin Stjepan Kaurić je u blizini kapele pronašao jedno metalno zvono koje valjda pukom srećom nije bilo oštećeno. Radi njegove težine zvono nije mogao ponijeti kući nego ga je sakrio u obližnje raslinje u nadi da ga napadači neće pronaći. Ubrzo nakon toga Kaurić je zatočen, ali kasnije je razmjenjen. Nakon što su ga oslobodili, pronašao je zvono tamo gdje ga je ostavio. Čudesno zvono i njegova priča, blisko je svima stanovnicima, a osobito onima koji su živjeli na području nekadašnje kapele Svete Marije Magdalene, točnije na području Trstenice, Golinje, Išeka, Silaja - kazao nam je župnik Petrović.

Pod njegovim vodstvom i uz potporu svih mještana odlučili su postaviti zvono na solarno napajanje. Učinili su to početkom lipnja, a prošli vikend postavljanje solarnog zvona proslavili su nakon svete mise. Okupili su se mnogi župljani i hodočasnici.

-Planirali smo čitavu akciju postavljanja zvona sa solarnom pločom već nekoliko mjeseci, mještani i članovi župe okupljali su se kako bi popunili prazni zvonik stare kapele Bezgrešnog Srca Marije. Zvono je dugo godina bilo čuvano u prostoru župe, no eto napokon je došlo i vrijeme da i ono zazvoni - rekao nam je velečasni Ivan Petrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk