Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripreme za jubilarni 20. Zagrebački maraton

Dionicu dugu 42.195 kilimetra otrčao je u vremenu od dva sata, tri minute i tridesetosam sekundi na stazi u Berlinu, koja uz London, New York, Chicago i Bosoton čini maratonski Grand Slam

Adidas
Foto: Adidas

U 38-godišnjoj povijesti Berlinskog maratona ovo je osmi svjetski rekord postavljen u Berlinu i srušen je tri godine star rekord koji je postavio legendarni etiopski dugoprugaš Haile Gebrselassie. Haile je odustao od utrke na 27. kilometru utrke sa bolnim grčom na licu, što još jednom pokazuje koliko je težak i naporan sport  maraton.

Sudionici adidasove škole trčanja prihvatili su ovaj naporan izazov i nakon četri mjeseca intenzivnih treninga sudjelovat će na 20. jubilarnom Zagreb polumaratonu koji se održava 09.10.2011. na trasi od Trga bana Josipa Jelačića preko okretišta Dubrava do Selske ceste i sa završetkom na Trgu bana Josipa Jelačića. Trasa Zagreb maratona je 2007. godine dobila službeni certifikat AIMS-a što znači da je na popisu maratonskih staza na kojima vrijedi rezultat za olimpijsku normu, nacionalne, kontinentalne i svjetske rekorde. adidas je sponzor ove lokalno najvažne utrke.

U svibnju adidas Croatia i Nedeljko Vareškić iz DŠR Aktivan život zajedničkim snagama su pokrenuli prvu adidas školu trčanja sa ciljem da amaterski trkači dođu u formu potrebnu da bi se otrčao polumaraton na Zagrebačkom maratonu. Za školu se prijavilo 186 trkača od kojih je primljeno 83 različitih dobnih skupina i trkačeg iskustva. Rigorozni trening koji je potreban za pripremu za polumaratona traje u prosjeku od četri do šest mjeseci sa tri do pet tjednih treninga. Škola trčanja sadržavala je različite elemente pripreme od redovitih tjednih treninga, predavanja o važnosti prehrane do sudjelovanja u kratkim utrkama u Varaždinu i Zagrebu dužine od tri do pet kilometara a sve pod budnim okom glavnog trenera Dragana Jankovića (AK Sljeme). Težak tempo i naporne treninge u adidasovoj školi trčanja izdržalo je dosada osamdest upornih trkača.

Moj motiv za upisat školicu je bio isključivo da uz stručno vodstvo naučim učinkovito trčati. Kako imam i viška kila tako sam uvijek izbjegavao trčanje zbog moguće ozljede, a iskreno i nisam se osjećao ugodno u toj aktivnosti. Danas nakon 16 tjedana intenzivnih priprema ne samo da nemam više problem sa viškom kila već me uhvatio trkački virus i  veselim se sudjelovanju na zagrebačkom polumaratonu

rekao je jedan od sudionika adidasove škole trčanja koji je uspio završiti više od 75% treninga i ostvario pravo na besplatnu startninu na polumaratonu.

Na sam dan maratona 09.10.2011. adidas na Trgu bana Josipa Jelačića organizira šator u kojem će svi zainteresirani moći dobiti savjete od adidas profesionalnih trenera, izmjeriti svoj gaz posebnim footscan sistemom te dobiti savjet koja vrsta tenisice je najadekvatnija I naravno testirati ih na licu mjesta. Dok će za najmlađe biti organiziran mini-maraton sa bogatim nagradama. U adidas shopovima svi kupci adidas proizvoda iz response kolekcije već sada sudjeluju u nagradnoj igri gdje mogu osvojiti kotizaciju za Pariz polumaraton i put avionom, kotizaciju za Zagreb maraton i adidas trkače pakete.

Više informacija o školi trčanja na internet adresi: www.utrke.net i o Zakači se na trčanje nagradnoj igri na facebooku.

Message